Arnavutluk Başbakanı Rama: Yapay zeka yönetiminde bakanlık olabilir

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkesinde yapay zeka tarafından yönetilen bir bakanlığın kurulması olasılığını gündeme getirdi. Rama, bu sayede yolsuzluğun önüne geçilebileceğini ve şeffaflığın artacağını savundu.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, yapay zekanın hükümetteki yolsuzluğu ortadan kaldırmada ve şeffaflığı artırmada kullanılabileceğini öne sürdü. Geçen ay yaptığı açıklamada, bir gün tamamen yapay zeka tarafından yönetilen bir bakanlığın olabileceğini, böylece nepotizm ve çıkar çatışmasının ortadan kalkacağını belirtti. Hatta teorik olarak seçmenlerin bir algoritmayı bakanlar kuruluna seçebileceğini ve Arnavutluk'un yapay zeka bakanlara ve bir yapay zeka başbakana sahip ilk ülke olabileceğini savundu.
YAPAY ZEKA YÖNETİMİNE DESTEK
Eski Yerel Yönetim Bakanı Ben Blushi de bu fikri desteklediğini açıkladı. Blushi, Politico'ya verdiği demeçte, toplumların insanlar yerine yapay zeka tarafından daha iyi yönetileceğini, çünkü yapay zekanın hata yapmadığını, maaş istemediğini, yolsuzluğa bulaşmadığını ve çalışmayı bırakmadığını ifade etti. Arnavutluk'un bu fikre yatkın olmasının sebeplerinden biri de Arnavut asıllı Amerikalı girişimci Mira Murati'nin başarısı olarak gösteriliyor. Murati, OpenAI'ın teknoloji direktörlüğünü yaparak şirketi milyar dolarlık bir dev haline getirdi ve sonrasında kendi girişimini kurdu.
UZMANLARDAN UYARI
Ancak uzmanlar, yapay zekaya dayalı bir hükümetin ülkenin köklü sorunlarını çözmekte yetersiz kalabileceği konusunda uyarıyorlar. Arnavutluk'un 1990'lardan itibaren merkezi ekonomiden serbest piyasaya sert bir geçiş yapması, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi ve sosyal yardımların keskin biçimde azaltılması gibi hamleler, organize suç ve yolsuzluğun önünü açtı.
- 13:05Beşiktaş'ta bayram coşkusu: Başkan ve yönetimden taraftara sıcak mesajlar
- 12:58Seattle merkezli pizzacı robot şirketi iflas etti
- 12:50Muratpaşa'da Turunç Masa'dan rekor çözüm: Nisan'da 12 binden fazla vatandaşın sesi duyuldu
- 12:43Esenyurt'ta kıskançlık dehşeti: Genç kızı bıçakladı
- 12:36Kayseri amatör liglerine bayram molası





