EKONOMİ
Yayınlanma : 18 Ekim 2025 09:21

Araç devirlerine yeni harç geliyor: kira istisnası daraltılıyor

Araç devirlerine yeni harç geliyor: kira istisnası daraltılıyor
AK Parti'nin yeni kanun teklifiyle kira istisnaları daraltılıyor, araç devirlerine bin liradan az olmamak üzere yeni noter harcı geliyor ve prim teşviklerinde düzenlemeler yapılıyor.

AK Parti'nin hazırladığı son kanun teklifi, Türkiye'deki vergi ve sosyal güvenlik alanlarında köklü değişiklikler getiriyor. Kira gelirlerinden noter işlemlerine, prim teşviklerinden emekli düzenlemelerine kadar pek çok alanda gündeme gelecek bu yenilikler, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

teknik yapı

KIRA VE GAYRİMENKUL DÜZENLEMELERİ

Özellikle emeklileri ve maluliyet sahiplerini ilgilendiren kira istisnası uygulaması, 2026 yılından itibaren daraltılacak. Bu durum, söz konusu kişilerin kira gelirlerinden elde ettikleri muafiyetin azalması anlamına geliyor. Ayrıca, kredi kullanarak alınan gayrimenkullerin kira gelirlerinde faiz indiriminin sadece konut dışı varlıklarla sınırlandırılması ve tapu işlemlerinde gerçek bedelin beyan edilmemesi durumunda uygulanacak vergi cezalarının artırılması gibi adımlar, gayrimenkul piyasasında yeni dengeler oluşturacak.

NOTER HARCINDA VE PRİM TEŞVİKLERİNDE GÜNCELLEMELER

Araç alım satım işlemlerinde de önemli bir değişiklik yapılıyor. Sıfır ve ikinci el araç devirlerinde noter harçları, bin liradan az olmamak üzere yeniden düzenleniyor. Bu adım, araç ticareti üzerindeki mali yükü artıracak. Öte yandan, işverenlere yönelik prim teşviklerinde de güncellemeler söz konusu. İmalat dışı sektörlerdeki prim teşvikleri azaltılırken, genç girişimcilere sağlanan prim destekleri sona erdiriliyor. Emlak vergisi konusundaki çalışmalar ise, belediyelerin gelir dengesini koruyarak adil artış oranları belirleme hedefiyle devam ediyor.