Apple, iPhone kullanıcılarına 250 milyon dolarlık tazminat ödeyecek

Apple, iPhone 15 ve 16 kullanıcılarına yapay zeka ile ilgili davanın uzlaşması olarak toplam 250 milyon dolar ödeyecek. Kullanıcılar, cihaz başına 25-95 dolar arasında tazminat alacak.
Teknoloji devi Apple, yapay zeka özellikleriyle ilgili açılan davanın sonuçlanması için toplamda 250 milyon dolar ödeme yapma kararı aldı.
UZLAŞMA ANLAŞMASI
Salı günü California federal mahkemesine sunulan uzlaşma metninde, Apple yasal bir hata yaptığını kabul etmemekle birlikte mevcut iddiaları bu anlaşma ile sonlandırmayı tercih etti. Bu uzlaşma, geçen yıl başlatılan ve sonrasında toplu davaya dönüşen sürecin bir parçası. Hazırlanan ödeme planına göre, Haziran 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında iPhone 15 ve iPhone 16 satın alan kullanıcılara tazminat ödenecek. Hak sahibi kullanıcıların, cihaz başına 25 ile 95 dolar arasında bir tazminat alması öngörülmekte.
REKABET VE İDDİALAR
Dava dilekçesinde yer alan iddialar, Apple'ın Siri sesli asistanı ve diğer yapay zeka özelliklerini yanıltıcı reklamlarla tanıttığına yönelik. Davacı avukatları, tanıtılan bazı özelliklerin satış anında cihazlarda mevcut olmadığını ve şirketin rakipleriyle rekabet edebilmek amacıyla henüz hazır olmayan teknolojileri varmış gibi sunduğunu savundu. Özellikle iPhone 16 modelinin, vaat edilen 'Gelişmiş Siri' özellikleri olmadan piyasaya sürüldüğü vurgulandı. Apple sözcüsü, davanın yalnızca iki ek özelliğin mevcudiyetine odaklandığını belirtti. Şirket, hukuki süreci sonlandırarak operasyonel süreçlerine ve yeni ürün geliştirmelerine odaklanmayı tercih ettiğini ifade etti.
- 09:43Menemen Hıdırellez coşkusuyla doldu taştı: On binler sahnede buluştu
- 09:33Aydın'da kestane ağaçları biyolojik mücadele ile korunuyor
- 09:23Menteşe'de bahar coşkusu dorukta: Hıdırellez şenliği binlerce kişiyi bir araya getirdi
- 09:04Oltu'da doğanın renk cümbüşü: Lale Dağı ve Sitare Dağı'nda göz kamaştıran görsel şölen
- 08:54Anthropic ve Google'dan dev bulut anlaşması: 200 milyar dolarlık yatırım





