Antalya Arkeoloji Müzesi Yenileniyor: 2,5 Milyarlık Yatırımla Yeni Bir Müze İnşa Edilecek

Antalya Arkeoloji Müzesi, deprem riski nedeniyle yıkılacak ve yerine yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırımla yeni bir müze inşa edilecek.Antalya Arkeoloji Müzesi Yenileniyor: 2,5 Milyarlık Yatırımla Yeni Bir Müze İnşa Edilecek
Antalya’da deprem riski taşıyan Antalya Arkeoloji Müzesi, yıkılarak yerine yeni bir müze inşa edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü proje kapsamında, yaklaşık 2,5 milyar liralık bir yatırım yapılacak.

MÜZE YIKILIYOR, YERİNE YENİSİ İNŞA EDİLECEK
Müze, ziyarete kapatıldı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, müzenin şehir dışına taşınmayacağını, yeni binanın aynı yerde yükseleceğini açıkladı. 2026 yılında tamamlanması planlanan projede, mevcut yeşil alanlar ve ağaç dokusunun korunacağı belirtildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, 2020 yılında yapılan deprem analizinde müze binasının riskli yapı statüsünde değerlendirildiğini ve bu nedenle yeni bir müze yapılmasına karar verildiğini ifade etti.

PROJENİN FİNANSMANI VE DETAYLARI
İnceciköz, yeni müzenin maliyetinin 2 ila 2,5 milyar lira arasında olacağını ve projenin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un talimatıyla, tamamen döner sermaye gelirleriyle finanse edileceğini açıkladı. Müzedeki ekiplerin ve laboratuvar birimlerinin çalışmalarının kesintiye uğramayacağını, Antalya Konservasyon ve Restorasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nün çalışmalarına devam edeceğini vurguladı. İlk etapta depoların yapılması, eserlerin taşınması ve mevcut binanın yıkımının planlandığı belirtildi. 4 Haziran 2025'te ihale yapıldı ve 1 Temmuz'da sözleşme imzalandı. Yeni müze, gelecekteki genişleme ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde tasarlandı.

ZİYARETÇİLER ŞAŞIRDI
Müzenin 16 Temmuz'dan itibaren ziyarete kapatılması, birçok yerli ve yabancı turisti şaşırttı. Ziyaretçilerden Azmi Esmeray, müzenin kapatılmasından haberdar olmadığını ve şaşırdığını belirtti. Müzenin yeni tasarımını üstlenen Mimar Abdurrahman Çekim, projenin temel ilhamını Perge Antik Kenti’nden aldığını ve hem sergileme hem de koruma alanlarında çağdaş bir yaklaşımla tasarım uygulanacağını söyledi.
- 07:38Fransa'da şok karar: Binalarda kombi dönemi bitiyor, doğalgaz tamamen yasaklanıyor!
- 07:28Bafra'da motosiklet kazası: 1 kişi hastaneye kaldırıldı
- 07:18Suudi Arabistan'da şaşırtan manzara: Çöl beyaza büründü!
- 07:08Hakkari-Van yolunda heyelan: 200 metre uzunluğundaki alan etkilendi
- 06:59Dalgınlık 5 Bin Lira'ya Mal Oldu: Döviz Bürosu Çalışanı Yardım İstiyor



