BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 16 Ağustos 2025 13:46

Amerika, Intel ile ortaklığa hazırlanıyor

Amerika, Intel ile ortaklığa hazırlanıyor
Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, Intel ile doğrudan ortaklık görüşmeleri yürütüyor. Bu ortaklık, Intel'in ABD'deki üretim yatırımlarını hızlandırması ve ülkenin yarı iletken üretimini güçlendirmesi hedefleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, Intel ile doğrudan ortaklık ihtimalini görüşüyor. Bu adım, özellikle Ohio'daki geciken çip fabrikası dahil olmak üzere Intel'in ABD'deki üretim yatırımlarını hızlandırmayı amaçlıyor.

teknik yapı

TRUMP'TAN INTEL CEO'SUNA İSTİFA TALEBİ

Bu gelişme, Başkan Donald Trump'ın geçen hafta Intel CEO'su Lip-Bu Tan'ın 'çıkar çatışması' şüphesi nedeniyle istifasını istemesinin ardından geldi. Trump, gerekçe belirtmese de, Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton'ın Tan'ın Çin ile olası bağlantıları hakkında Intel yönetimine yazdığı mektuptan sonra bu talebin gündeme geldiği biliniyor. Tan, 11 Ağustos'ta Trump yönetimiyle bir araya gelerek endişeleri gidermeye ve iş birliğini görüşmeye çalıştı.

AMERİKA'NIN İNTEL'E ORTAK OLMA FİKRİ

Ancak, içeriden alınan bilgilere göre bu toplantı Amerika'nın Intel'e doğrudan ortak olma fikrini gündeme getirdi. Intel, konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmaktan kaçındı ancak, Başkan Trump'ın Amerika'nın teknoloji ve üretim liderliğini güçlendirme çabalarını desteklemeye kararlı olduklarını ve bu hedefleri ilerletmek için Trump yönetimiyle çalışmayı sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. Bu olası yatırım, Amerika'nın yarı iletken üretiminde Çin ve Tayvan gibi rakiplerle rekabetini artırabilir. ABD, son yıllarda CHIPS Act gibi teşvik programlarıyla çip üretimini ülke içine çekmeye çalışıyor. Devlet ortaklığı, üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra, stratejik teknolojilerde dışa bağımlılığı da azaltabilir. Ancak bu adım, devletin özel sektör üzerindeki etkisi ve teknoloji şirketlerinin bağımsızlığı açısından tartışmalara yol açabilir.