Almanya'dan İran'a şaşırtan teklif: Yaptırımlar hafifler, ama 3 şart var!

Almanya Başbakanı Merz, İran'a yönelik yaptırımların hafifletilmesi için 3 şart sundu. Ancak AB liderleri, henüz erken olduğunu belirterek temkinli yaklaştı.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İran'a yönelik yaptırımların hafifletilmesi konusunda dikkat çekici bir öneride bulundu. Merz, Tahran'ın kapsamlı bir anlaşmaya hazır olması durumunda, yaptırımları kademeli olarak kaldırmaya hazır olduklarını belirtti. Ancak bu teklifin yerine gelmesi için üç kritik şart öne sürüldü.
İran'a Yaptırımlar İçin Üç Temel Şart
Merz'in dile getirdiği bu şartlar, uluslararası ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olabilir. Birincisi, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliğinin sağlanması ve bunun için hızlı ve net bir anlaşmaya varılması gerektiği vurgulandı. İkinci olarak, İran'ın nükleer programının kesin olarak sonlandırılması, üçüncü ve son olarak da İsrail ile komşularına yönelik tehditlerin sona erdirilmesi ve bu tür eylemlerin durdurulması talep edildi. Bu öneri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin ev sahipliğindeki gayriresmi AB Liderler Zirvesi'nin ardından yapıldı ve Orta Doğu'daki gelişmelerin masaya yatırıldığı bir ortamda gündeme geldi.
Avrupalı Liderlerden Karışık Tepkiler
Almanya Başbakanı Merz'in bu önerisi, zirvede diğer Avrupalı liderlerden tam destek bulmadı. AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İran'a yönelik yaptırımların hafifletilmesini konuşmak için henüz erken olduğunu dile getirdiler. Leyen, İran'ın komşularına saldırmaya ve kendi halkına baskı uygulamaya devam ettiğini belirterek, yaptırımların hafifletilmesinin gerilimin azaltıldığına dair doğrulanmış kanıtlara bağlı olması gerektiğini vurguladı. Costa ise rejimin şiddetini ve insan hakları ihlallerini göz ardı edemeyeceklerini belirterek, yaptırımların kaldırılmasından söz etmenin şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Bu durum, Avrupa'nın İran politikasında bir fikir ayrılığının olduğunu gösteriyor.
- 06:53Kondyor Masifi'nde sır perdeleri aralanıyor: Bilim insanları dev yapının kökenini araştırıyor
- 06:43Güneşsiz gecelerde bile elektrik üretecek: 'Ay paneli' teknolojisiyle enerji devrimi yolda
- 06:33Ölen babasına dört yıl boyunca mesaj atan genç kadın, beklenmedik bir cevap aldı
- 06:23Gökdelen boyunda vinç: 200 arabayı havada tutabilen devasa makine tanıtıldı
- 06:14Trump, Netanyahu'nun siyasi geleceği hakkında belirsizlik yarattı





