• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 21 Ağustos 2026 01:45

Akaryakıtta zam kapıda: Küresel kriz etkili oluyor

Akaryakıtta zam kapıda: Küresel kriz etkili oluyor
Küresel rafinaj krizi ve azalan petrol stokları, Türkiye'de motorin fiyatlarında zam ihtimalini artırdı. Orta Doğu ve Rusya'daki gelişmeler, arzı daraltarak fiyatları yükseltiyor. Stokların tükenmesi ve onarım zorlukları, bu baskının sürmes

Küresel rafinaj sektöründeki sıkıntılar ve azalan petrol stokları, akaryakıt fiyatları üzerinde baskıyı artırırken, Türkiye'de motorine yeni bir zam gelmesi ihtimali gündeme oturdu.

Küresel arz daralması fiyatları etkiliyor

Orta Doğu'daki gerilimler ve Rusya'daki enerji altyapısına yönelik saldırılar, dünya genelinde işlenmiş yakıt arzını olumsuz etkiliyor. Bu durum, yurt içi piyasadaki fiyat durağanlığını sona erdirerek motorin litre fiyatını tekrar zam noktasına taşıdı. Sektör kaynakları, uluslararası piyasalardaki artış trendinin doğrudan iç pazara yansıyacağını ve motorin fiyatlarında her an yeni bir yükselişin görülebileceğini belirtiyor. Henüz resmi bir açıklama olmasa da, küresel piyasalardaki eğilimin devam etmesi halinde fiyat artışının yakın zamanda gerçekleşmesi bekleniyor.

Stokların tükenmesi ve onarım zorlukları

Küresel petrol fiyatlarında bir miktar gerileme yaşansa da, işlenmiş akaryakıt ürünlerinin fiyatları bu düşüşe ayak uyduramadı. Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle rafinaj kapasitesinin önemli bir kısmının devre dışı kalması ve Rusya'daki üretim düşüşü, ham petrol fiyatları sakinleşse bile Avrupa ve ABD'de akaryakıt fiyatlarının yüksek seyretmesine neden oluyor. Uluslararası Enerji Ajansı ve ABD Enerji Bilgi Yönetimi verileri, arzı dengeleyen yakıt stoklarının neredeyse tamamen tükendiğini ortaya koyuyor. ABD'de motorin stokları son 30 yılın en düşük mevsimsel seviyesine inerken, küresel rafineri üretimi talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Bölgede diplomatik bir çözüm bulunsa bile, hasar gören rafinerilerin onarımının uzun sürmesi ve stokların yeniden doldurulması gerekliliği, akaryakıt fiyatları üzerindeki baskının ve küresel enflasyon riskinin önümüzdeki yıllara yayılmasına neden olabilir.