Afrika ile ticaret köprüsü: 75 milyar dolarlık vizyon perde arkası

Türkiye-Afrika İş Forumu'nda iki kıta arasındaki ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Tarım, enerji ve dijital teknolojilerdeki iş birlikleri bu vizyonun temelini oluşturuyor.
İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Türkiye-Afrika İş Forumu, iki kıta arasındaki ekonomik bağların geleceğini şekillendiren kritik bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. DEİK yetkilileri ve Afrika ülkelerinden gelen heyetler, sadece rakamlardan ibaret olmayan, insani bağları da güçlendirecek bir iş birliği vizyonu üzerinde uzlaştı.
STRATEJİK ORTAKLIK YOL HARİTASI
Foruma katılan üst düzey diplomatlar, mevcut 37 milyar dolarlık ticaret hacminin öncelikle 50 milyar dolara, ardından 75 milyar dolara çıkarılması için somut adımlar atılacağını vurguladı. Bu hedefe ulaşmak için lojistik koridorların genişletilmesi ve teknoloji transferi konularında mutabakat sağlandı. Özellikle Nijerya, Güney Afrika ve Mısır gibi ülkelerle yapılan ikili görüşmelerde, tarım ve enerji alanlarında yatırım protokolleri imzalandı.
İNSANİ BOYUT VE YEREL ETKİ
Foruma katılan Afrika ülkelerinden iş insanları, Türk şirketlerinin bölgedeki yatırımlarının yerel istihdamı artırdığını ve teknoloji know-how'ının paylaşılmasının kalkınmaya katkı sağladığını ifade etti. DEİK Başkanı'nın yaptığı açıklamada, sadece ticari rakamlara odaklanmak yerine, karşılıklı güven ve sürdürülebilir kalkınmanın önemi vurgulandı. Bu yaklaşım, forumun sadece bir ticaret buluşması olmadığını, aynı zamanda kültürel ve sosyal bağları güçlendiren bir platform olduğunu gösterdi.
GELECEK ADIMLAR VE BEKLENTİLER
Forumu takip eden aylarda, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında düzenli çalışma gruplarının oluşturulacağı ve yatırım fuarlarının düzenleneceği açıklandı. Bu süreçte, özellikle KOBİ'lerin ihracat potansiyelini artırmak için finansman destekleri ve danışmanlık hizmetleri sağlanacak. Uzmanlar, bu adımların 75 milyar dolarlık hedefe ulaşmada kritik rol oynayacağını belirtiyor.
- 03:51Serenay Sarıkaya, babası Mustafa Sarıkaya'yı sosyal medyada paylaştı
- 03:41ABD Kongresi'nde taciz iddiaları ortalığı karıştırdı: İki isim görevden ayrıldı
- 03:31Kredi kartı ile borç kapatma yöntemi: Uzmanlardan uyarılar
- 03:21Milyonlarca esnaf ve çiftçiyi ilgilendiriyor: 5 yıl erken emeklilik kapıda!
- 03:11ABD'de şirket kurmak yeterli değil, ödeme sistemine entegre olmak şart





