Almanya için Alternatif (AfD) partisinin eş lideri Alice Weidel, partisinin iktidara gelmesi halinde atacağı ilk adımlardan birinin Schengen Bölgesi'nden ayrılmak ve Euro'yu kullanmayı bırakmak olacağını belirtti.
Göç ve Sınır Politikaları Değişecek
Weidel, ZDF'ye verdiği bir röportajda, AfD'nin koalisyon ortağı olması durumunda Avrupa Birliği'ne yönelik politikalarda köklü değişiklikler yapılacağını, ulusal sınırların kapatılacağını ve göçmenlere yönelik daha sıkı uygulamaların hayata geçirileceğini söyledi. Mevcut ortak para birimi Euro'nun Almanya ekonomisine zarar verdiğini savunan Weidel, "Almanya, euro tedavüle girmeden önce belirgin şekilde daha iyi durumdaydı" diyerek, Mark döneminde ülkenin daha güçlü olduğunu iddia etti. Euro'nun ekonomiyi zayıflattığı ve hane halkı servetini düşürdüğü görüşünü dile getirdi.
Sınır Dışı ve Vatandaşlık Süreçleri Yeniden Düzenlenecek
"Sınırları kapatacağız ve Schengen'den ayrılacağız" diyen Weidel, daha fazla sınır dışı etme kararı alınmasını ve vatandaşlığa kabul süreçlerinin sıkılaştırılmasını talep etti. Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD) de eleştiren Weidel, CDU'nun AfD ile iş birliği yapmayı reddetmesini kınadı. İktidar hedeflerini vurgulayan Weidel, "İlk eyaletlerde hükümet kuracağız, ve federal düzeyde de yöneteceğiz" diye konuştu. Statüsü sona eren Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesi çağrısını da yineledi.
AfD Anketlerde Yükselişte
Forschungsgruppe Wahlen enstitüsünün verilerine göre, AfD'nin Saksonya-Anhalt eyaletindeki oy oranı yüzde 40'ın üzerine çıkarken, ülke genelinde yüzde 27'lik oy oranıyla CDU'nun önünde birinci sırada yer alıyor. Weidel ayrıca, içten yanmalı motorların yasaklanması planına karşı çıkarak, insan kaynaklı iklim değişikliğiyle mücadele için alınan önlemleri reddettiğini belirtti.








