• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 24 Eylül 2026 21:24

Ada farelerden temizlendi

Ada farelerden temizlendi
Şili'deki Isla Pajaro Uno'da yürütülen ekolojik restorasyon projesiyle adadaki fareler tamamen temizlendi. Helikopterlerle bırakılan zehirli yemler ve saha ekiplerinin çalışmaları sonucunda iki yıl sonra olumlu sonuç alındı.

Şili'nin Coquimbo bölgesindeki Isla Pajaro Uno'da, farelerin temizlenmesine yönelik ekolojik restorasyon projesi başarıyla tamamlandı. Yıllar önce gemilerle adaya ulaşan ve doğal yırtıcıları olmadığı için hızla çoğalan fareler, ada ekosistemine büyük zarar veriyordu.

Helikopterle zehirli yem bırakıldı

Yaklaşık 70 hektarlık ada üzerindeki fare popülasyonunu yok etmek için yetkililer, GPS destekli hassas rotalarla helikopterler aracılığıyla tonlarca kemirgen zehri içeren yem dağıttı. Hava operasyonunun yanı sıra saha ekipleri, zorlu coğrafi koşullara sahip sarp kayalıklara tırmanarak manuel müdahalelerle de fareleri temizledi.

İki yıl sonra sonuç alındı

Operasyonun tamamlanmasının ardından başlayan izleme ve gözetim süreçlerinin iki yıl sürmesiyle adada tek bir fare izine dahi rastlanmadığı duyuruldu. Biyolojik çeşitliliğin korunması açısından dönüm noktası olarak görülen bu gelişme ile deniz kuşlarının üreme alanları üzerindeki baskı kalktı. Farelerin temizlenmesiyle birlikte adayı terk eden yerli türler, özellikle koruma altındaki Yunco kuşu geri dönmeye başladı. Uzmanlar, projenin yerli yaban hayatının sürdürülebilirliği için doğal koşulları yeniden sağladığını belirtti.