• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 19 Ekim 2026 10:44

Abdullahiyan: Hürmüz için ABD'ye 7 günlük plan sunduk

Abdullahiyan: Hürmüz için ABD'ye 7 günlük plan sunduk
İran, Hürmüz Boğazı'nın altı gün içinde gemi geçişlerine açılması ve müzakerelerin yeniden başlaması için ABD'ye Katar üzerinden yedi günlük bir teklif sundu. Teklifin kabulü ABD'ye bağlı.

Bölgesel askeri gerilimlerin sürdüğü ve Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğine dair belirsizliğin devam ettiği bir ortamda İran, diplomatik bir adım attı.

Katar aracılığıyla iletilen program

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, boğazın tekrar açılması ve uluslararası deniz taşımacılığının normal seyrine dönmesi amacıyla ABD'ye Katar üzerinden yedi günlük bir teklif sunduklarını açıkladı. Bu teklif, Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 52. Toplantısı sırasında duyuruldu. Bakan Abdullahiyan, "Yedi günlük programı açıkladık, seçim şimdi ABD'nin." şeklinde konuştu.

İran'ın şartları ve ABD'nin cevabı bekleniyor

İran'ın sunduğu plana göre, ABD'nin Tahran yönetiminin koşullarını kabul etmesi halinde Hürmüz Boğazı'nın altı gün içinde gemi geçişlerine açılması öngörülüyor. Planın yedinci gününde ise taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlaması hedefleniyor. Ancak bu planın hayata geçebilmesi için Washington yönetiminin İran'ın taleplerine olumlu bir yanıt vermesi gerekiyor. Bakan Abdullahiyan, ABD'nin İran'a yönelik askeri politikalarını eleştirerek, bölgedeki güvenliğin baskı ve tehditlerle sağlanamayacağını belirtti. ABD Başkanı Donald Trump daha önce, arabulucular aracılığıyla iletilen ve Hürmüz Boğazı'nın trafiğe açılmasını da içeren yedi günlük ateşkes teklifini reddetmiş ve teklifin "kabul edilemez" olduğunu ifade etmişti. Taraflar arasındaki görüş ayrılıkları devam ederken, İran'ın yeni yol haritasına ABD'nin vereceği yanıt merak konusu.