ABD, yapay zeka çiplerinde yeni bir dönem başlattı: Nvidia ve AMD, gelirin %15'ini devlete verecek

ABD, Nvidia ve AMD'nin Çin'e ileri seviye yapay zeka çipleri ihracatında yeni bir düzenleme getirdi. Şirketler, elde ettikleri gelirin %15'ini ABD hükümetine verecek.
ABD hükümeti, yapay zeka çiplerinin Çin'e ihracatında yeni bir döneme girdi. Nvidia ve AMD şirketleri, Çin'e satacakları ileri seviye yapay zeka çiplerinden elde edecekleri gelirin yüzde 15'ini ABD hükümetine vergi olarak ödeyecek. Bu anlaşma, söz konusu çiplerin ihracatına yeniden izin verilmesinin ardından bir lisans şartı olarak yürürlüğe girdi.
YAPAY ZEKA ÇİPLERİNDE GELİR PAYLAŞIMI
Karar, özellikle Nvidia'nın H20 modeli gibi gelişmiş yapay zeka uygulamalarında kullanılan çipleri ve AMD'nin muadili MI308 gibi üst düzey donanımları kapsıyor. Bu ürünler, daha önce ulusal güvenlik gerekçesiyle Çin'e satış yasağıyla karşı karşıyaydı. Nisan ayında ABD yönetimi, bu çiplerin ihracatını durdurmuş, ancak geçtiğimiz ay Nvidia, ihracat izinlerinin yeniden verildiğini ve Çin'e yönelik sevkiyatların yakında başlayacağını duyurmuştu. Ticaret Bakanlığı da kısa süre önce ilgili ürünler için lisans onaylarını vermeye başladı.
ABD'NİN YENİ TEKNOLOJİ İHRACAT POLİTİKASI
Yeni lisans politikası kapsamında getirilen gelir paylaşımı şartı, ABD'nin teknoloji ihracatında uyguladığı ilk doğrudan gelir modeli olarak dikkat çekiyor. Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, anlaşmanın ihracat kontrol politikasının bir parçası olarak tasarlandığını ve öncelikle stratejik ürünlerde uygulandığını açıkladı. İhracat yasağı döneminde Çin pazarına ürün sevkiyatı yapamayan Nvidia, yeni düzenlemeyle bu pazara geri dönerken, gelirinin yüzde 15'ini ABD'ye aktarma zorunluluğu altında. Nvidia'nın Çin pazarından elde ettiği gelir yaklaşık 17 milyar dolar düzeyinde ve bu tutar şirketin toplam gelirinin yüzde 13'ünü oluşturuyor. AMD'nin Çin gelirleri ise 6,2 milyar dolara ulaşıyor ve toplam gelirlerinin yüzde 24'üne denk geliyor. ABD ile yapılan gelir paylaşımı, bu rakamlar üzerinden hesaplandığında yıllık milyarlarca dolarlık bir katkı anlamına geliyor. Nvidia'dan yapılan açıklamada, 'Dünya pazarlarına katılımımız için ABD hükümetinin belirlediği kurallara uyuyoruz. Aylar boyunca Çin'e H20 sevkiyatı yapmadık. Ancak ihracat kontrol kurallarının Amerika'nın Çin ve dünya pazarlarında rekabet etmesine izin vereceğini umuyoruz' denildi. AMD ise konu hakkında bir yorumda bulunmadı.
- 14:37Afyonkarahisar'da kurtarma ekibinin akreditasyon süreci hız kesmeden devam ediyor
- 14:25Kış lastiği zorunluluğu sona erdi, sürücüler dikkat!
- 14:14Denizli'de forkliftin devrilmesi sonucu genç işçi hayatını kaybetti
- 14:05İzmir'de nefes kesen operasyon: 10 yıl hapis cezası olan firari uyuşturucu satıcısı yakalandı!
- 13:55Yumurta fiyatlarında büyük düşüş, üreticiler zor durumda




