SİYASET
Yayınlanma : 08 Ocak 2026 06:25

ABD'nin Venezuela planı açıklandı: Petrol gelirlerine el konulacak, ekonomi Batı'ya açılacak

ABD'nin Venezuela planı açıklandı: Petrol gelirlerine el konulacak, ekonomi Batı'ya açılacak
ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Venezuela için petrol gelirlerine el konulması ve ekonominin Batı'ya açılmasını içeren üç aşamalı bir plan açıkladı, ABD'nin izni olmadan Venezuela'nın petrol satamayacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Venezuela için üç aşamalı bir plan açıkladı ve ABD'nin izni olmadan Venezuela'nın artık petrol taşıyıp gelir elde edemeyeceğini belirtti. Rubio, bu durumun ABD'ye Venezuela üzerinde 'muazzam bir etki gücü' ve 'kontrol' sağladığını vurguladı.

sempati mobilya

PETROL GELİRLERİNE ABD EL KOYACAK

Planın ilk aşamasında, 30 ila 50 milyon varil Venezuela petrolünün ABD tarafından alınarak piyasa fiyatlarından satılacağı açıklandı. Rubio, buradan elde edilecek gelirin yolsuzluğa değil, Venezuela halkının yararına kullanılacağını ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump da daha önce benzer bir açıklama yapmış ve petrol gelirlerinin kontrolünün kendisinde olacağını duyurmuştu.

EKONOMİ BATILI ŞİRKETLERE AÇILACAK

İkinci aşamada, Venezuela ekonomisinin Batılı şirketlere açılacağı ve bu şirketlerin pazara adil erişiminin sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, muhaliflerin affedilerek ülkeye serbestçe dönmelerini sağlayan bir ulusal uzlaşma sürecinin başlatılacağı açıklandı. Rubio, Venezuelalıların ekonomik çöküşü önlemenin tek yolunun ABD ile işbirliği olduğunu anladıklarını söyledi.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA GİZLİ TUTULUYOR

Rubio, 'Geçiş' olarak adlandırdığı üçüncü aşama hakkında detay vermezken, önümüzdeki günlerde daha fazla ayrıntının açıklanacağını ve bu konuda olumlu ilerlediklerini ifade etti. Ayrıca, ABD'nin Maduro'yu yakalamak için müdahale etmeden sonuç almaya çalıştığını ancak bu girişimlerin başarısız olduğunu ekledi ve ABD'ye tehdit durumunda Başkan'ın harekete geçme hakkı olduğunu vurguladı.