ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik “Ekonomik Dışlama” operasyonu kapsamında yaptırımları aşmaya yardım ettiği belirtilen bir “suç ağını” hedef aldığını açıkladı.
İran petrolü taşıyan gemilere sahte belge iddiası
Açıklamaya göre Suniel Kumar Sharma ve eşi Jaspreet Preeti Shahid tarafından yönetilen ağ, İran petrolü taşıyan ve yaptırım uygulanan gemiler için sahte bayrak ve sertifikalar temin etti. Ağın oluşturduğu sahte gemi sicilleri ve denizcilik belgelerinin, gemilerin uluslararası kısıtlamaları aşarak faaliyetlerini sürdürmesine imkan verdiği belirtildi.
OFAC yaptırım listesine aldı
ABD yönetimi, sahte bayraklarla seyreden gemilerin geçerli koruma ve tazminat sigortası bulunmadığına dikkat çekerek bu durumun gemilerin bulunduğu ülkelerin kara sularında milyarlarca dolarlık ekonomik zarara yol açabileceği uyarısını yaptı. ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Sharma ve Shahid'in yanı sıra ağla bağlantılı iki kişiyi ve çok sayıda Hindistan merkezli şirketi de yaptırım listesine ekledi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, karara ilişkin açıklamasında, “Defalarca dile getirdiğimiz üzere, Ekonomik Dışlama Operasyonu kapsamında ya bizden yanasınız ya da bize karşısınız. Nerede olduğunuzu biliyoruz, İran rejimini ister kara, ister deniz, ister hava yoluyla olsun desteklemeye devam edenlere yaptırım uygulayacağız” dedi.









