Küresel piyasalarda ABD'de açıklanan enflasyon verileri, risk iştahını desteklese de Orta Doğu'daki belirsizlikler iyimserliği sınırlıyor.
ABD'de enflasyon verileri açıklandı
Dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık %0,1, yıllık %3,4 artış gösterdi. Aylık enflasyonun alt kalemlerinde enerji fiyatlarındaki düşüş ivme kaybetse de yıllık enflasyon son 4 ayın en düşük seviyesine inmiş durumda. Çekirdek enflasyon ise %2,5 ile şubat ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Analistler, bu verilerin enflasyondaki yavaşlama trendinin güçlendiğini belirtiyorlar.
Fed faiz artırımı beklentileri azalıyor
Para piyasalarında Fed'in eylülde faiz artışına gitme ihtimali %50'nin altına düştü. Ancak yıl sonuna kadar bir faiz artırımı yapılabileceği hala gündemde. Tüketici enflasyonunun, Orta Doğu'da barış adımlarının güçlenmesi halinde yavaşlamaya devam edebileceği düşünülüyor. Bu bağlamda, bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisinin piyasalarda oynaklığı artırabileceği ifade ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolünü vurgularken, İran'ın durumunu eleştirdi. Trump, “İran'ın yapabileceği bir şey yok” açıklamasında bulundu. Bu gelişmelerle birlikte petrol fiyatları ve ABD tahvil faizlerinde sınırlı bir geri çekilme gözlemlendi. Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi, %2,96 artışla günü tamamladı ve 14.000 puan seviyesini geçti.








