EKONOMİ
Yayınlanma : 14 Mayıs 2026 00:30

ABD'de enflasyon 3 yılın zirvesine ulaştı, faiz indirimleri ertelendi

ABD'de enflasyon 3 yılın zirvesine ulaştı, faiz indirimleri ertelendi
ABD'de enflasyon, İran ile savaşın etkisiyle 3 yılın zirvesine çıktı. Faiz indirimleri için olanaklar kısıtlandı, Fed'in durumu zorlaşıyor.

ABD'de İran ile savaşın başlamasının ardından artan enerji maliyetleri, enflasyonu yaklaşık 3 yılın zirvesine taşırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine devam etme olanaklarını kısıtladı.

sempati mobilya

İŞ GÜCÜ PİYASASI DAYANIKLI

Son makroekonomik veriler, iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak açıklanan enflasyon verileri, yıllık bazda artış göstererek, Fed'in istihdam ve enflasyon hedefleri arasında denge sağlamasını zorlaştırıyor. Kevin Warsh'ın 16-17 Haziran'daki para politikası toplantısında liderlik etmesi beklenirken, bu zorlu tablo, önümüzdeki süreçte Fed'in kararlarını etkileyebilir.

ENERJİ FİYATLARI YÜKSELİYOR

ABD Çalışma Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda aylık yüzde 0,6 artarken, yıllık bazda ise yüzde 3,8 ile tahminlerin üzerinde bir yükseliş gösterdi. Enerji endeksinin aylık TÜFE artışının yüzde 40'ından fazlasını oluşturması dikkat çekiyor. Bu durum, Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme amacı doğrultusunda hala mesafe alması gerektiğine işaret ediyor. Yüksek enflasyon rakamları ve artan enflasyon beklentileri, Fed'in yakın dönemde faiz indirimini gündeme almasını zorlaştırıyor. ING'nin Amerika Araştırma Bölgesel Başkanı Padhraic Garvey, nisan ayı enflasyonunun yüzde 4'e, çekirdek enflasyonun ise yüzde 3'e yaklaştığını belirtti. Ayrıca, savaşın süresi ve şiddeti, Fed'in gelecekteki faiz indirimleri üzerinde de etkili olacak gibi görünüyor.