ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Miami'de gazetecilerin sorularını yanıtladı ve 12 ülkenin İsrail'e yönelik yaptırım kararlarını değerlendirdi.
İngiltere’nin kararını örnek almayacağız
Rubio, İngiltere'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, Batı Şeria'daki İsrail ile ticareti kısıtlama kararına ilişkin, “Açıkçası, İngiltere’nin yaptığını yapmayacağız” dedi. Bu açıklama, ABD'nin bu konuda Londra'yı örnek almayı düşünmediğini ortaya koydu.
Batı Şeria'daki gerilim endişesi
Bakan Rubio, Batı Şeria'da artan gerilimle ilgili endişelerini dile getirerek, bölgenin kritik bir süreçten geçtiğini belirtti. Olası şiddet ve çatışma durumlarının artmasını istemediklerini ifade etti. Ayrıca, 12 ülkenin yaptığı ortak açıklamada, İsrail'in uygulamalarının iki devletli çözüm perspektifini zayıflattığı vurgulandı. Bu ülkeler, işgal altındaki Filistin topraklarıyla ticareti yasaklama kararını aldıklarını duyurdu. Rubio’nun açıklamaları, ABD’nin İsrail’e karşı uygulanan yaptırımlara yaklaşımını netleştirirken, İsrail’in de bu karar karşısında İngiltere'nin Doğu Kudüs konsolosluğunu kapatma kararı aldığı bilgisi verildi.








