AB'nin maden açlığı: Su kıtlığıyla yüzleşen bölgelerde yeni 'stratejik' projeler

AB, kritik madenlere erişimi hızlandırmak için Su Çerçeve Direktifi'ni gözden geçiriyor. Ancak maden projelerinin çoğu su stresi yaşayan bölgelerde yer alıyor, bu da çevresel endişeleri artırıyor.
Avrupa Birliği, stratejik öneme sahip madenlere erişimi hızlandırma hedefiyle, su kaynaklarını koruyan temel mevzuatı Su Çerçeve Direktifi'ni gözden geçirme hazırlığında. Bu adım, yeni maden sahalarının büyük çoğunluğunun halihazırda su stresi yaşayan bölgelerde yer almasıyla dikkat çekiyor.
SU SIKINTISI ÇEKEN BÖLGELER RİSK ALTINDA
The Guardian'ın Watershed Investigations'ın analizlerine dayanarak ortaya koyduğu çarpıcı gerçekler, AB Kritik Hammaddeler Yasası kapsamında 'stratejik proje' olarak belirlenen 33 maden sahasının yarısından fazlasının, son 20 yılda kuraklıktan etkilenen alanlarda bulunduğunu gösteriyor. AB verileri de bu projelerin önemli bir kısmının son aylarda kuraklık ve su kıtlığıyla mücadele eden bölgelere denk geldiğini teyit ediyor. Madencilik faaliyetlerinin yoğun su tüketimi göz önüne alındığında, bu durumun yerel su kaynakları ve tedarik şebekeleri üzerindeki baskıyı artırması kaçınılmaz görünüyor.
TALEBİN ARTMASI VE ÇEVRE ENDİŞELERİ
Yapay zeka, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji ve savunma sanayiindeki küresel yatırımlar, kritik minerallere olan talebi rekor seviyelere taşıyor. Veriler, küresel mineral talebinin 2010'dan bu yana üç katına çıktığını ve 2030'a kadar iki katından fazla artmasının beklendiğini gösteriyor. Özellikle grafit, lityum ve kobalt ihtiyacının 2050'ye kadar %500'e varan oranlarda artacağı öngörülüyor. Dışa bağımlılığı azaltma amacı güden AB, bu kapsamda 47 projeye 'stratejik proje' statüsü vererek onay ve izin süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Ancak çevre örgütleri, su yasasındaki olası değişikliklerin mevcut koruma tedbirlerini zayıflatabileceği endişesini taşırken, madencilik sektörü ise bu düzenlemelerin çevresel standartlardan taviz anlamına gelmediğini savunuyor.
- 02:08İran bankalarına siber saldırı: Dolar izniyle gelen sorunlar
- 01:58Tuvalet çağı kapanıyor: Evinize gelecek robotla artık siz gitmeyeceksiniz
- 01:48Uraloğlu: Hürmüz Boğazı'ndan 11 Türk gemisi güvenle ayrıldı
- 01:38Netflix'in kan kaybeden hisseleri: Meta ve Fox hamleleri dengeleri değiştirdi
- 01:28Trump'a büyük bir İran şoku: Senato'dan önemli tasarı onayı







