5 yıllık adalet mücadelesi sonuçlandı: Alçılı elle araç kullanan sürücüye emsal ceza

Kuşadası'nda 5 yıl önce alçılı elle araç kullanan sürücünün neden olduğu ölümlü kazada, mahkeme 'bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 4 yıl 8 ay 10 gün hapis cezası verdi. Karar, Türkiye'de emsal niteliği taşıyor.5 yıllık adalet mücadelesi sonuçlandı: Alçılı elle araç kullanan sürücüye emsal ceza
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, 20 Eylül 2021'de meydana gelen ve motosiklet sürücüsü Yusuf Kaya'nın hayatını kaybettiği trafik kazasının davasında, tam 5 yıl sonra karar çıktı. Otomobil sürücüsü Görkem Efekan Culum, 'bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 4 yıl 8 ay 10 gün hapse mahkum edildi. Kazanın ardından başlayan adli süreç, ailenin avukatının itirazları ve detaylı adli tıp incelemeleriyle şekillendi.

ALÇILI ELLE ARAÇ KULLANMAK BİLİNÇLİ TAKSİR SAYILDI
Olay günü, Culum'un sağ elinin alçılı olduğu ve ağrı kesici ilaç kullandığı ortaya çıktı. Ailenin avukatı Varol Turbay, bu durumu 'ölüme davetiye çıkarmak' olarak nitelendirerek itiraz etti. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı raporda, 'alçılı elle ve uyuşukluk yapan ağrı kesici hapla araç kullanmanın ölüme davetiye çıkarmak olduğu' belirtildi. Bu rapor, mahkemenin cezayı 'bilinçli taksir' kapsamında değerlendirip artırmasında belirleyici oldu.

EMSAL NİTELİĞİNDE BİR KARAR
Avukat Turbay, verilen kararın Türkiye'de bir ilk olduğunu ve emsal teşkil edeceğini vurguladı. Karara göre, eli sargılı, parmağı kırık veya ayağı alçılı gibi durumlarda araç kullanmak artık 'bilinçli taksir' olarak değerlendirilecek ve cezaları artıracak. Turbay, bu olmasaydı sanığın daha düşük bir ceza alıp cezasının ertelenebileceğini ifade etti. Karar, ayrıca sürücü belgesinin cezanın infazından itibaren 1 yıl 6 ay süreyle geri alınmasını da içeriyor.

CEZA KESİNLEŞTİ, SÜRÜCÜ YAKALANDI
Kesinleşen kararın ardından, 28 yaşındaki Görkem Efekan Culum İstanbul'un Bakırköy ilçesinde yakalanarak cezaevine gönderildi. Ailenin avukatı, sanığın asli kusurlu olması nedeniyle en az 6 yıl ceza alması gerektiğini düşündüğünü belirterek kararı istinafa taşıdığını, ancak istinaf mahkemesinin cezayı onaylayıp hafif artırdığını ve dosyanın sonuçlandığını açıkladı. Bu karar, benzer durumlarda daha dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor.
- 12:27Köyceğiz BİLSEM'den sanat alanında üç bildiri kabul edildi
- 12:17Datça'da kadın üreticilerden çağla turşusu ile ekonomik hamle
- 12:1323 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu 18 Nisan’da Oasıs Bodrum’da
- 12:08Çin'in maden iştahı kabardı: Türkiye'nin maden ihracatında rekor artış!
- 11:58CHP il başkanları: Saldırılara karşı kenetlendik, iktidara yürüyeceğiz




