276 yıllık Ramazan topu geleneği Alaplı'da ses bombalarıyla sürüyor

Alaplı'da 276 yıllık Ramazan topu geleneği, kara barut teminindeki zorluklar nedeniyle artık ses bombalarıyla sürdürülüyor. Belediye ekipleri, bu kültürel mirası yaşatmak için güvenlik önlemleri alarak atışları gerçekleştiriyor.276 yıllık Ramazan topu geleneği Alaplı'da ses bombalarıyla sürüyor
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, yaklaşık 276 yıldır devam eden Ramazan topu geleneği, günümüzde teknolojik gelişmeler ve malzeme teminindeki zorluklar nedeniyle ses bombalarıyla yaşatılıyor.

TARİHİ KÖKLER VE DEĞİŞEN YÖNTEMLER
1750 yılında İstanbul'dan ilçeye gelen Hacı Bin Saidi Hüseyin'in talimatıyla başlayan bu gelenek, başlangıçta iftar ve sahur vakitlerini top atışıyla duyurmayı amaçlıyordu. Yıllar içinde Alaplı Belediyesi zabıta ekiplerince sürdürülen bu adet, kara barutun teminindeki güçlükler nedeniyle yerini modern ses bombalarına bıraktı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE SÜRDÜRÜLEN ADET
Alaplı Belediyesi zabıta ekipleri, atış öncesinde çevrede güvenlik önlemleri alıp yangın söndürme tüpleri bulunduruyor. Hazırlıklarını tamamlayan ekipler, iftar ve sahur vakitlerinde tam saatinde fitili ateşleyerek sesin ilçenin dört bir yanına ulaşmasını sağlıyor. Bu ses, vatandaşlara oruçlarını açmaları veya sahura kalkmaları için bir işaret oluyor. Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, kara barut bulmanın zorlaşmasıyla eski kurusıkı top atışı geleneğini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Tekin, Ramazan ayı boyunca iftar ve imsak vakitlerini duyurmak için yeterli miktarda ses bombası satın aldıklarını ve bu şekilde de olsa güzel geleneği yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti. Başkan Tekin, 1900'lü yıllarda iskeleden yapılan atışların ardından 12 Eylül döneminde ara verildiğini, 1990'lardan itibaren ise ses bombalarının kullanılmaya başlandığını hatırlattı. Günümüzde Atatürk Parkı'ndan yapılan atışların, ilçede iftarını top sesiyle açmak isteyen vatandaşlar için önemli bir gelenek olmaya devam ettiğini vurguladı. İlçede birçok vatandaşın iftar saatinde kapı ve pencerelerde bekleyerek sesi dinlediği ve bu kültürel mirası yaşatmaya devam ettiği belirtiliyor.
- 00:29AB'de jet yakıtı tedarikinde endişeler artıyor
- 00:20Kahramanmaraş Jandarmasından Nefes Kesen 3 Aylık Operasyon: Silahlar ve Uyuşturucu Ele Geçirildi, 275 Kişi Tutuklandı
- 00:10Culebra Yarması: Dağları aşarak okyanusları birleştiren mühendislik harikası
- 00:00Mehmet Şimşek Washington'da: Dev finans kuruluşlarıyla kritik zirveler ve dev proje anlaşması!
- 23:51Düzce'de Narkotik Operasyon: 78 Kişiye İşlem, 7 Tutuklama!




