DÜNYA
Yayınlanma : 26 Temmuz 2025 01:37

221 İngiliz Parlamenter: Filistin Devleti Tanınmalı

221 İngiliz Parlamenter: Filistin Devleti Tanınmalı
İngiltere'de 221 parlamenter, Başbakan Keir Starmer'a açık mektupla Filistin Devleti'nin tanınmasını talep etti; mektup, İsrail'in Gazze saldırıları ve artan kamuoyu tepkisi bağlamında geldi.

İngiltere'de 221 parlamenter, Başbakan Keir Starmer ve Dışişleri Bakanı David Lammy'ye gönderdikleri açık mektupla Filistin'in tanınmasını talep etti. Mektup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam ettiği ve ölümcül bir açlık krizine yol açtığı bir dönemde kamuoyundaki öfkenin artmasıyla birlikte gündeme geldi.

teknik yapı

FİLİSTİN TANINMA ÇAĞRISI

Siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden gelen 221 parlamento üyesi, İşçi Partisi hükümetine Filistin Devleti'ni tanıma çağrısında bulundu. Açık mektupta, '28-28 Temmuz'da New York'ta Fransa ve Suudi Arabistan eş başkanlığında düzenlenecek BM Konferansı öncesinde, İngiltere'nin Filistin Devleti'ni tanımasına verdiğimiz desteği kayıtlara geçirmek amacıyla bu mektubu yazıyoruz. Konferansın sonucunda, İngiliz hükümetinin iki devletli çözüme dair uzun süren taahhüdünü ne zaman ve nasıl hayata geçireceğini ve bunu gerçeğe dönüştürmek için uluslararası ortaklarla nasıl çalışacağını açıklamasını bekliyoruz' ifadeleri yer aldı.

TARİHSEL BAĞLAR VE ÖNEMLİ ETKİ

İngiltere'nin tarihi bağları ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki yeri nedeniyle Filistin'i tanımasının önemli bir etki yaratacağı vurgulandı. Mektupta, 'İngiltere'nin Filistin'i tanıması, Balfour Deklarasyonu'nun yazarı ve mandater güç olarak rolümüz göz önüne alındığında özellikle güçlü bir mesaj olacaktır. 1980'den bu yana iki devletli çözümü destekliyoruz. Böyle bir tanıma, bu tutumumuza gerçek bir anlam kazandıracaktır' denildi. Mektup, önümüzdeki hafta New York'ta düzenlenecek Uluslararası Filistin Konferansı'nda İngiltere'nin Filistin'i resmen tanıması talebiyle sona erdi. Başbakan Keir Starmer da sosyal medyada yaptığı açıklamada Filistin Devleti'nin tanınması konusuna değinerek, bölgede barışa giden bir yol üzerinde çalıştığını, bu yolun savaşta acı çekenlerin hayatında fark yaratacak pratik çözümlere odaklanacağını ve bir Filistin devletinin tanınmasının bu adımlardan biri olması gerektiğini belirtti. İngiliz parlamenterlerin mektubu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransa'nın Filistin Devleti'ni tanıyacağını ilan etmesinden bir gün sonra geldi.