Yumaklı, Edirne'de Çakmak Barajı Meriç Nehri İletim Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi

  • 5 / 1 Yumaklı, Edirne'de Çakmak Barajı Meriç Nehri İletim Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi 0

    Edirne'nin İpsala ilçesindeki çeltik festivalinin ardından Uzunköprü'ye geçen Bakan Yumaklı, açılışın ardından yaptığı açıklamada suyun stratejik önemine dikkat çekti. Son 23 yılda su ve sulama alanına yaklaşık 3,4 trilyon liralık yatırım yapıldığını, 11 binden fazla tesisin devreye alındığını ve 72 milyon dekarlık alanın suya kavuşturulduğunu belirtti. Bakan, ülkenin başarılı mühendislerinin bu projelerde yer aldığını vurguladı.

  • 5 / 2 Yumaklı, Edirne'de Çakmak Barajı Meriç Nehri İletim Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi 1

    Edirne'ye son 23 yılda 55 milyar liralık yatırım yapıldığını, 237 tesis, 9 baraj, 28 gölet ve 116 taşkın koruma tesisinin inşa edildiğini, 606 bin dekarlık alanın sulandığını ve 2,5 milyon dekarlık arazinin toplulaştırıldığını açıkladı. 75 milyon metreküplük suyun Meriç Nehri'nden Çakmak Barajı'na aktarılacağını, kış aylarında barajda 75 milyon metreküp su tutulacağını ve 12 kilometrelik pompa istasyonu ile 5 kilometrelik kanallar aracılığıyla suyun 8 devasa pompa ile baraja aktarılacağını ifade etti. Projenin maliyetinin yaklaşık 657 milyon TL olduğunu belirtti.

  • 5 / 3 Yumaklı, Edirne'de Çakmak Barajı Meriç Nehri İletim Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi 2

    Bakan Yumaklı, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerinin yaz aylarında düşmesi nedeniyle Edirne'deki çiftçilerin sulama sorunlarının artık tarihe karıştığını söyledi. Sulama yatırımlarına devam edileceğini belirten Bakan, bu yatırımların gıda arz güvenliğini sağlamanın yanı sıra çiftçilerin gelirlerini de artıracağını vurguladı.

  • 5 / 4 Yumaklı, Edirne'de Çakmak Barajı Meriç Nehri İletim Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi 3

  • 5 / 5 Yumaklı, Edirne'de Çakmak Barajı Meriç Nehri İletim Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi 4