Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı kelimeler, şiirle yeniden canlanıyor

  • 4 / 1 Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı kelimeler, şiirle yeniden canlanıyor 0

    Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan Tarih Öğretmeni Mustafa Necati Güneş, memleketine ait unutulmaya yüz tutmuş yöresel kelimeleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla dikkat çekici bir projeye imza attı. 64 yaşındaki Güneş, Divânü Lugâti’t-Türk'te de yer alan bu zengin kelime hazinesini, 30 kıtalık bir şiirle ölümsüzleştiriyor.

  • 4 / 2 Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı kelimeler, şiirle yeniden canlanıyor 1

    Güneş'in bu çalışması, aslında daha önceki bir çabanın geliştirilmiş hali. Yıllar önce Niksar Endüstri Meslek Lisesi'nin 1990-1991 yıllığında yer alan, Tokat ağzına özgü kelimelerden oluşan 10 kıtalık bir şiiri keşfeden Güneş, bu eseri daha kapsamlı bir hale getirme kararı aldı. Kars'ta görev yaparken yöresel kelimelerle yazılmış bir şiirden ilham aldığını belirten Güneş, Tokat için de benzer bir çalışma yapılabileceğini düşünerek araştırmalarına derinlik kattı.

  • 4 / 3 Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı kelimeler, şiirle yeniden canlanıyor 2

    Niksar'da yaptığı incelemeler sonucunda ulaştığı şiirdeki kelimelerin büyük bir kısmının, Türk dilinin en önemli başyapıtlarından biri olan Divânü Lugâti’t-Türk'te de bulunduğunu tespit eden Güneş, bu yönüyle çalışmasının sadece yerel kültürü değil, aynı zamanda Türkçenin tarihi derinliğini de gözler önüne serdiğini vurguluyor. Özellikle orta yaş ve üzerindeki esnafın günlük konuşmalarında hala kullandığı ancak genç kuşaklar tarafından pek bilinmeyen bu kelimelerin, bir toplumun hafızasını taşıdığını belirten Güneş, bu kültürel mirası yeni nesillere aktarma gayretini sürdürüyor.

  • 4 / 4 Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı kelimeler, şiirle yeniden canlanıyor 3