Türkiye 5G'ye hazırlanıyor: İhale tarihi ve hizmet başlangıcı belli oldu
- 3 / 1
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, mobil haberleşmede yeni bir dönemi başlatacak olan 5G'nin, sadece hız artışı değil, aynı zamanda iletişim altyapısında köklü değişiklikler getireceğini belirtti.
- 3 / 2
Bakan Uraloğlu, 5G ihalesinin 16 Ekim 2025 tarihinde gerçekleştirileceğini ve bu ihaleye üç mobil şebeke işletmecisinin katılabileceğini duyurdu. İhalenin ardından, işletmecilerin 1 Nisan 2026 tarihi itibarıyla 5G hizmeti sunmaya başlayacağını ifade etti. Bu süreçle birlikte Türkiye'nin dijital geleceğinin inşa edileceğini vurgulayan Uraloğlu, yerli üretimi ve rekabeti teşvik eden bir yaklaşımla teknolojik sıçramanın hedeflendiğini söyledi.
- 3 / 3
4.5G teknolojisine kıyasla hız, mimari ve fonksiyonel açıdan önemli yenilikler sunan 5G'nin Türkiye için stratejik bir adım olduğunu belirten Uraloğlu, bu teknolojinin endüstri, sağlık ve ulaşım gibi birçok alanda dönüşüme öncülük edeceğini söyledi. Makineler arası iletişimden yapay zekaya kadar pek çok alanda dönüşümün anahtarı olacak 5G, yüksek veri hızları ve kapasitesiyle kullanıcıların kesintisiz yüksek çözünürlüklü video izlemesine ve büyük veri dosyalarını kısa sürede indirmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, yoğun cihaz bağlantısı sağlayarak akıllı şehirlerin temel altyapısını oluşturacak ve üretimde verimlilikten afet yönetimine kadar pek çok alanda gelişim sağlayacak. Ağ dilimleme (network slicing) teknolojisi sayesinde farklı kullanıcı ihtiyaçlarına göre sanal ağlar kurulabilecek, her sektöre özel çözümler geliştirilebilecek. Ultra düşük gecikmeler sayesinde otonom araçlar, uzaktan ameliyatlar ve sanal gerçeklik gibi gerçek zamanlı uygulamalar mümkün hale gelecek. Halihazırda İstanbul Havalimanı, dört büyük futbol kulübünün stadyumları ve Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi belirli alanlarda 5G deneyimi sunuluyor.
- 14:25Kış lastiği zorunluluğu sona erdi, sürücüler dikkat!
- 14:14Denizli'de forkliftin devrilmesi sonucu genç işçi hayatını kaybetti
- 14:05İzmir'de nefes kesen operasyon: 10 yıl hapis cezası olan firari uyuşturucu satıcısı yakalandı!
- 13:55Yumurta fiyatlarında büyük düşüş, üreticiler zor durumda
- 13:46Altınordu'nun kümede kalma savaşı: Önünde iki kritik final var!










