Nepal'de sosyal medya yasağı protestoları: 19 ölü, hükümet geri adım attı

  • 4 / 1 Nepal'de sosyal medya yasağı protestoları: 19 ölü, hükümet geri adım attı 0

    Nepal'de başkent Katmandu'da sosyal medya yasağına karşı düzenlenen protestolar trajik bir sona ulaştı. Protestolar sırasında yaşanan olaylarda 19 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı. Binlerce kişi parlamento binasını kuşatarak hükümetin Facebook, X ve YouTube'u da kapsayan sosyal medya yasağını protesto etti.

  • 4 / 2 Nepal'de sosyal medya yasağı protestoları: 19 ölü, hükümet geri adım attı 1

    Nepal İletişim Bakanı Prithvi Subba, yaşanan olayların ardından hükümetin sosyal medya yasağını geri çektiğini ve platformların yeniden erişime açıldığını duyurdu. Nepal Başbakanı Sharma Oli, farklı bencil merkezlerden yaşanan sızmalar sonucu yaşanan şiddet olaylarından derin üzüntü duyduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeneceğini ve yaralananlara ücretsiz tedavi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olayların tekrarlanmaması için 15 gün içinde bir soruşturma kurulu oluşturulacağını ifade etti.

  • 4 / 3 Nepal'de sosyal medya yasağı protestoları: 19 ölü, hükümet geri adım attı 2

    Nepal İçişleri Bakanı Ramesh Lekhak, partisi Nepal Kongresi'nin toplantısında yaşananlar sonrası istifa ettiğini duyurdu. Lekhak, böylesine büyük bir insanlık trajedisinden sonra ahlaki sorumluluk gereği istifa etmesi gerektiğini belirtti. Hükümete, ülkedeki diğer siyasi partiler ve halktan da istifa çağrıları geldi. Geçtiğimiz hafta, Nepal İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı, 26 sosyal medya platformunun ülke yasalarına uymadığı gerekçesiyle engellenmesine karar vermişti. Yasağın ardından bakanlığa kayıt yaptıran iki platform yeniden aktif hale getirilmişti. Nepal hükümeti ise sosyal medyayı yasaklamadığını, sadece ülke yasalarına uygun hale getirmeye çalıştığını savunmuştu.

  • 4 / 4 Nepal'de sosyal medya yasağı protestoları: 19 ölü, hükümet geri adım attı 3