KKTC Deprem İzleme Merkezi Açıldı: Cevdet Yılmaz, Birlik ve Beraberlik Çağrısı Yaptı
- 3 / 1
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AFAD'ın katkılarıyla kurulan KKTC Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Lefkoşa Sanayi bölgesinde hizmete açılan merkez, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcılığı'nın finansmanı ve AFAD'ın desteğiyle hayata geçirildi.
- 3 / 2
Yılmaz, konuşmasında, 'Biz başkasının merhametine güvenebileceğimiz bir dönemde değiliz. Güçlü olmak zorundayız, birlik, beraberlik içinde iç cephemizi güçlü tutarak hem Türkiye’de hem KKTC’de. Birtakım küçük farklılıkları, fikir ayrılıklarını büyütüp kendi aramızda enerjimizi boş yere sarf edersek başkalarını sevindiririz. Bugün, birlik beraberlik zamanıdır, güç birliği zamanıdır.' dedi. Merkezin, 'KKTC Deprem Analiz Sistemi Altyapısının Kurulması Projesi' kapsamında kurulduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin tecrübesini ve teknolojik kapasitesini KKTC ile paylaşma iradesinin altını çizdi. Proje kapsamında 4 hızölçer, 4 GNSS istasyonu ve bir derin kuyu deprem gözlem istasyonunun devreye alındığını, AFAD tarafından geliştirilen yerli yazılımların entegre edildiğini vurguladı.
- 3 / 3
Yılmaz, Doğu Akdeniz havzasının yüksek deprem riski taşıdığını ve 6 Şubat 2023 depreminin bu riskin ciddiyetini acı bir şekilde gösterdiğini hatırlattı. 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle andığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin bilgi ve deneyimlerini KKTC ve bölge ülkeleriyle paylaşmaya devam edeceğini söyledi. Yeni kurulan merkezin, Türkiye Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi ile aynı kabiliyetlere sahip olduğunu ve tamamen yerli yazılımlar kullanıldığını belirtti. KKTC'de 4 geniş bant hız ölçer, 2 sabit GNSS, 13 ivme ölçer ve 1 derin kuyu istasyonunun kullanıma sunulduğunu, bu altyapının birçok Avrupa ülkesinin kapasitesinin üzerinde olduğunu ifade etti.
- 04:19İnsan hatası çölde sıra dışı bir gayzer yarattı
- 04:09Black Rock Çölü'nde insan hatası sonucu gayzer oluştu
- 04:00Bodrum Dereköy’de yangın paniği: Alevler evlere sıçradı
- 03:59İspanya'da 52 yıl önce salınan yengeçler ekosistemi tehdit ediyor
- 03:49Dondurma tadımcısı arayan marka, Türkiye'den de başvuru kabul edecek









