Kansere karşı mucize: Hücreleri erken tespit eden devrimci sistem
- 6 / 1
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Timuçin Emre Tabaru ve ekibi, Bilkent UNAM ortaklığında yürüttükleri çalışma sonucunda fiberoptik endoskopi sistemi geliştirdi. Bu sistem, damar ve doku içini 360 derece görüntüleyebiliyor ve kanserli hücreleri belirtisiz dönemde tespit edebiliyor. Patenti alınan sistem, dünya genelinde kanserin yol açtığı ölüm oranlarını azaltmaya yönelik bir adım olarak öne çıkıyor.
- 6 / 2
Sistem, saç teli inceliğindeki kabloları kullanarak damar içinde zarar vermeden ilerliyor ve elektrik yerine ışık taşıdığı için dokuda ısınma veya tahribata yol açmıyor. Manyetik alanlardan etkilenmediği için MR cihazlarıyla birlikte kullanılabiliyor. Lazer ışığının dokuya çarpıp geri dönen akustik ve optik sinyaller, hücrelerin yapısını, sertliğini ve tümörlerin durumunu analiz ederek erken teşhis sağlıyor.
- 6 / 3
Doç. Dr. Timuçin Emre Tabaru, sistemin damar ve dokunun 365 derece görüntülerini alabileceğini belirterek, yurt içinde ve dışında benzer bir çalışmanın olmadığını ve patentinin alındığını ifade etti. Kalp ve damar hastalıklarına odaklanan bu teknoloji, lazer ışınları göndererek akustik dalgaları analiz ediyor ve kanserli hücrelerin biyopsi olmadan tespit edilmesini mümkün kılıyor. Tabaru, sistemin prototip aşamasında olduğunu ve gelecekte cihaz haline getirilerek hastalar için fayda sağlayacağını umduğunu dile getirdi.
- 6 / 4
- 6 / 5
- 6 / 6
- 22:06Afyonkarahisar''da acı kaza: Minibüs şoförü tırla çarpıştı, yaşamını yitirdi
- 21:57Afyonkarahisar'da devrilen tırın sürücüsü hastaneye kaldırıldı
- 21:47Bilecik'te masa tenisi heyecanı: Korunma altındaki gençler ve personel aynı masada buluştu
- 21:38Hentbolda Türk takımları Avrupa'daki rakipleriyle buluşuyor
- 21:28Manisa'ya dev yatırım: Başkan Dutlulu, 1 milyar liralık köprülü kavşak müjdesi verdi











