Hürmüz'de Dolar Devri Sona mı Eriyor? İran'dan Şok 'Yuan' Şartı!
- 5 / 1
Dünya ekonomisinin kritik noktalarından Hürmüz Boğazı'nda kartlar yeniden karılıyor. İran, küresel petrol akışını etkileyen blokajı kaldırmak için dikkat çekici bir şart ileri sürdü: Petrol ticareti artık Amerikan Doları yerine Çin Yuanı ile yapılacak.
- 5 / 2
Ekonomistler, İran'ın bu hamlesinin ABD ekonomisine yıllık 3 trilyon dolarlık bir darbe vurabileceği tahmininde bulunuyor. Orta Doğu'dan gelen bu haber, küresel finans sisteminin temellerini sarsma potansiyeli taşıyor. İran'ın, ABD ve İsrail saldırıları sonrası kapattığı Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmak için Yuan şartını masaya koyduğu iddia ediliyor. Bu stratejik hamle, ABD dolarının dünyadaki hakimiyetini sona erdirebilecek bir 'ekonomik atom bombası' olarak nitelendiriliyor.
- 5 / 3
İran Dış Politika Analisti Hamidreza Gholamzadeh'e göre, Çin Yuanı ile ticaret yapan tankerler blokajdan muaf tutulacakken, dolar kullananlar geçiş yapamayacak. Bu durum, 1974'ten bu yana dünyayı yöneten 'Petro-Dolar' sisteminin sonunu getirebilecek bir gelişme olarak görülüyor. Petrol ticaretinin dolar dışına kaymasıyla Amerikan para birimine olan talebin ciddi şekilde azalacağı ve bunun ABD ekonomisine yıllık 3 trilyon dolarlık bir fatura çıkarabileceği öne sürülüyor. Uzmanlar, bunun Amerika'da hiperenflasyon ve küresel bir ekonomik depresyona yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
- 5 / 4
İran'ın bu yeni 'Yuan tarifesi' üzerine 8 kilit ülke ile gizli müzakereler yürüttüğü ileri sürülüyor. Hatta Çin'in 'gölge filosu' aracılığıyla Pakistan ve Hindistan bayraklı tankerlerin Yuan bazlı ödeme sistemiyle boğazdan ilk test geçişlerini başarıyla tamamladığı iddiaları var. Bu durum, BRICS ülkelerinin doları devre dışı bırakma stratejisinin sahadaki ilk önemli adımı olarak değerlendiriliyor. Trump yönetiminin 'Boğazı derhal açın!' ültimatomuna karşılık İran'ın, Hürmüz'ü bir 'Yuan geçiş ücreti yolu'na çevirerek yanıt verdiği belirtiliyor. Üst düzey İranlı yetkililerin, geçişlere izin verileceğini ancak petrol kargosunun kesinlikle Çin Yuanı ile faturalandırılacağını ifade ettiği aktarıldı.
- 5 / 5
- 19:08Denizli'de inşaat kazası: 5 çocuk babası duvar ustası hayatını kaybetti
- 18:58Ajda Pekkan'dan Manifest'le düet: Gençlere taş çıkardı!
- 18:48Kütahya OSB’de kariyer yolculuğu semineri düzenlendi
- 18:38Yenipazar'da fileler coştu: Osmangazi şampiyon oldu
- 18:28Denizli'den kutsal topraklara rehberlik eden din görevlisi İsmail Arslan










