Düzce'de su bitkileri ile doğal arıtma yöntemi geliştirildi
- 3 / 1
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Özcan'ın danışmanlığında, Dr. Ahmet Ayteğin'in hazırladığı doktora tezi, Düzce Havzası'nın çevre sorunlarına çözüm arayışlarını gündeme taşıdı.
- 3 / 2
Bu bilimsel çalışma, uluslararası saygın bir dergide yayımlanarak, Düzce Havzası ve Efteni Gölü'ndeki su kaynaklarında ağır metal birikimi riskini ortaya koydu. Çalışmada, bu kirliliği gidermek için doğa temelli, düşük maliyetli bir çözüm olarak yerel su bitkilerinin kullanıldığı fitoremediasyon yöntemine değinildi. Dr. Ayteğin, havzanın stratejik önemine dikkat çekerek, su kaynaklarındaki ağır metal birikiminin sınır değerlere yakın olduğunu vurguladı.
- 3 / 3
Ayteğin, bu kirliliğin tarımsal sulamada kullanılmasının insan sağlığını tehdit edebileceğini belirtti. Ayrıca, akarsu kenarları ve Efteni Gölü'nde yayılış gösteren otsu bitkilerin bu kirliliği temizleme potansiyellerinin araştırıldığını ifade etti. Çalışmanın, pahalı kimyasal arıtma yöntemlerine alternatif olarak doğanın kendini iyileştirme gücünü kullanan bir sulak alan yönetim modeli sunduğunu dile getiren Ayteğin, Düzce’nin biyolojik zenginliğinin de bir başka makalede ele alındığını sözlerine ekledi.
- 07:56AK Parti Bodrum’da bayramlaşma töreni
- 07:52İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan çarpıcı açıklama: 'Toplumumuz hayvanileşiyor
- 07:41Otoyol hipnozuna 'küsuratlı' çözüm: ABD yollarında hız tabelaları artık şaşırtıyor!
- 07:31Dev köprü projesiyle hızlı ulaşım dönemi başlıyor
- 07:21İsviçre'de göç krizi büyüyor: Nüfus artışı ülkeyi ikiye böldü, AB ile bağlar tehlikede!









