Dünyanın tek inilen yaylasında kuraklık alarmı: 3 bin 500 kuyu boş kaldı

  • 6 / 1 Dünyanın tek inilen yaylasında kuraklık alarmı: 3 bin 500 kuyu boş kaldı 0

    Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Karabağlar Yaylası, dünyanın çıkılan değil inilen tek yaylası olarak biliniyor. Ancak bu eşsiz coğrafyada, yaz aylarında sulamada kullanılan 3 bin 500 su kuyusu, yeterli yağış olmaması nedeniyle alarm veriyor. Kasım ve Aralık aylarında beklenen yağışı alamayan bölge, ancak Ocak ayının son haftasında yağış almaya başladı.

  • 6 / 2 Dünyanın tek inilen yaylasında kuraklık alarmı: 3 bin 500 kuyu boş kaldı 1

    Karabağlar Yaylası'nın Düğerek Mahallesi girişindeki Çayır mevkiinde, yaz aylarında tütün ekilen araziler yavaş yavaş su tutmaya başladı. Yaylanın değişik noktalarında bulunan üç düden (suyun yeraltına tahliye edildiği alan) kapakları kapatılarak, tarlalarda biriken suyun yeraltına sızması ve kuyuların dolması sağlanıyor. Nisan ayına yaklaşılırken tarlalarda hala su bulunursa, düden kapakları açılarak suyun yeraltına tahliyesi gerçekleştiriliyor.

  • 6 / 3 Dünyanın tek inilen yaylasında kuraklık alarmı: 3 bin 500 kuyu boş kaldı 2

    Menteşe ilçesinin sebze-meyve ambarı olarak bilinen Karabağlar Yaylası'nda yazlık evi bulunan sakinler, Nisan ortalarında göç ettikleri yaylada kışlık yiyeceklerinin yanı sıra pazarda satacakları ürünleri yetiştiriyor. Son yıllarda artan iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşayan yayla sakinleri, bu yıl yeterli yağış olmadığını belirterek, 15-20 metre derinlikteki su kuyularının sadece 5 metrelik bölümünde su bulunduğunu açıkladı.

  • 6 / 4 Dünyanın tek inilen yaylasında kuraklık alarmı: 3 bin 500 kuyu boş kaldı 3

    Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Karabağlar Yaylası'ndaki kuyularda su seviyesinin hala düşük olduğunu ifade etti. Baştuğ, "Bu bölge Karabağlar'ın en kotu aşağıda olan seviyesidir. Kasım, Aralık aylarında yağmur yağmadı. Şu anda yağdı ama yeterli değil. Yüzey seviyede sular var ama 25-30 metre aşağıdaki pompalarda daha su yok. Bu yayla bir meyve, sebze deposudur. Yeterli suya ancak Şubat'tan sonra Mart, hatta Nisan aylarında bol yağmur olursa kavuşabilir. Geçmişte 10 metrelik su kuyularda olurdu, şu anda onlar yok" dedi.

  • 6 / 5 Dünyanın tek inilen yaylasında kuraklık alarmı: 3 bin 500 kuyu boş kaldı 4

  • 6 / 6 Dünyanın tek inilen yaylasında kuraklık alarmı: 3 bin 500 kuyu boş kaldı 5