Çikolata severlerin umudu kırıldı: Kakao ucuzlasa da çikolata pahalı kalmaya devam edecek

  • 3 / 1 Çikolata severlerin umudu kırıldı: Kakao ucuzlasa da çikolata pahalı kalmaya devam edecek 0

    Geçen yıl rekor seviyelere çıkan kakao fiyatlarındaki düşüş, çikolata severlerde bir umut ışığı yaktı. Ancak sektör uzmanları, bu düşüşün market raflarındaki çikolata fiyatlarına hemen yansımayacağını açıkladı. Üreticilerin elinde hâlâ yüksek fiyatlarla alınmış stoklar bulunuyor ve bu durum tüketiciye olumlu etkiyi geciktiriyor.

  • 3 / 2 Çikolata severlerin umudu kırıldı: Kakao ucuzlasa da çikolata pahalı kalmaya devam edecek 1

    Almanya'nın önemli şekerleme üreticilerinden Lambertz'in 2026 ortasına kadar yetecek kakao stoğuna sahip olduğu biliniyor. Uzmanlara göre, daha ucuz kakao fiyatlarının ürünlere yansıması en erken 2026'nın ikinci yarısını bulabilir ve bu bile kesin değil. Bu süreçte, şirketler geçen yılın yüksek maliyetli stoklarını tüketmeye devam edecek.

  • 3 / 3 Çikolata severlerin umudu kırıldı: Kakao ucuzlasa da çikolata pahalı kalmaya devam edecek 2

    Kakao fiyatları, 2024'te Fildişi Sahili ve Gana'daki hastalıklar ile olumsuz hava koşulları nedeniyle rekor seviyelere ulaşmıştı. Hasat beklentilerinin iyileşmesi ve arz endişelerinin azalmasıyla fiyatlar bu yıl yüzde 50'ye yakın düştü. Ancak sektör, 2024'teki maliyet artışlarından büyük zarar gördü. Üreticiler, kâr marjlarını korumak için kakao oranını azaltmak veya porsiyonları küçültmek gibi yöntemlere başvuruyor. Örneğin, Almanya'da Milka çikolatalarının gramajı yüzde 10 azaltılırken fiyatları yüzde 25 artırıldı. İngiltere'de ise bazı ürünler, kakao yağı yerine bitkisel yağ kullanıldığı için artık 'çikolata' olarak adlandırılamıyor. Bu tür reçete değişikliklerinin kalıcı olması bekleniyor.