Bursa Uludağ Üniversitesi'nde modern dünyanın kökenleri tartışıldı

  • 3 / 1 Bursa Uludağ Üniversitesi'nde modern dünyanın kökenleri tartışıldı 0

    Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Sosyoloji Bölümü, merhum Prof. Dr. Hüsamettin Arslan anısına düzenlenen seminerler kapsamında Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Aktürk'ü ağırladı. Prof. Dr. Bengül Güngörmez Akosman'ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, Aktürk'ün 'Modern Dünyanın Kökenleri' adlı ödüllü eseri üzerinden Batı tarihine ve sosyal bilim paradigmalarına yönelik ezber bozan bir perspektif sunuldu.

  • 3 / 2 Bursa Uludağ Üniversitesi'nde modern dünyanın kökenleri tartışıldı 1

    Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Bengül G. Akosman, sosyal bilimlerde özgün tez geliştirmenin zorluğuna değinerek Aktürk'ün çalışmasının ulus devlet ve soykırım literatürüne değerli bir katkı sağladığını ifade etti. Akosman, Hüsamettin Arslan'ın derslerinde oryantalizm eleştirilerini ilk duyan kuşak olarak bu sunumun Arslan'ın mirasına uygun düştüğünü vurguladı ve Batıcı görüşlerin sorgulanmasında bu tür akademik buluşmaların önemine dikkat çekti.

  • 3 / 3 Bursa Uludağ Üniversitesi'nde modern dünyanın kökenleri tartışıldı 2

    Konuşmasına BUÜ'ye teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Şener Aktürk, seminerin Hüsamettin Arslan'ın ölüm yıl dönümüne denk gelmesinin manevi önemine değindi. Aktürk, çalışmasının temelinde yatan 'Batı Avrupa'daki Müslüman ve Yahudi nüfusların nasıl tamamen yok edildiği' sorusunun Batı merkezli sosyal bilim paradigmasına bir karşı çıkış olduğunu anlattı. Modernitenin alamet-i farikası olarak görülen 'tek din ve tek mezhepli toplum' düzeninin, 11. yüzyıldan itibaren Papalık liderliğindeki sistemli bir nüfus mühendisliğinin sonucu olduğunu savundu.