Balıkesir Üniversitesi'nden geleceğin haritacılarına İHA'lı eğitim: Gökyüzünden harita çıkarmak artık mümkün!

  • 5 / 1 Balıkesir Üniversitesi'nden geleceğin haritacılarına İHA'lı eğitim: Gökyüzünden harita çıkarmak artık mümkün! 0

    Balıkesir Üniversitesi, coğrafya eğitiminde çığır açan bir hamleyle, öğrencilerine İnsansız Hava Araçları (İHA) ile haritalama konusunda kapsamlı bir eğitim vermeye başladı. Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü bünyesindeki Coğrafi Bilgi Sistemleri ve İHA Laboratuvarı, bu yenilikçi eğitim programıyla öğrencileri geleceğin dijital haritalama dünyasına hazırlıyor.

  • 5 / 2 Balıkesir Üniversitesi'nden geleceğin haritacılarına İHA'lı eğitim: Gökyüzünden harita çıkarmak artık mümkün! 1

    Bu yeni vizyon doğrultusunda, Coğrafya Bölümü lisans programına 'Coğrafyacılar için İHA Operatörlüğü' ve 'İHA Fotogrametrisine Giriş' gibi dersler eklenirken, lisansüstü düzeyde ise 'İHA Fotogrametri ile Jeomorfometri Analizleri' ve 'İHA Fotogrametri ile Dijital İkiz ve Haritalama' gibi ileri düzey dersler müfredata dahil edildi. Güçlendirilen laboratuvar altyapısı ve uygulamalı saha çalışmalarıyla öğrencilerin teknolojik yetkinliklerinin artırılması hedefleniyor. Uzaktan Algılama, Bilgisayarlı Kartografya, Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş ve Arazi Uygulamaları gibi temel dersler de artık ortak bir uygulamada buluşuyor.

  • 5 / 3 Balıkesir Üniversitesi'nden geleceğin haritacılarına İHA'lı eğitim: Gökyüzünden harita çıkarmak artık mümkün! 2

    Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, öğrenciler insansız hava araçlarını bizzat kullanarak haritalama yapma deneyimi edindi. Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serap Sunay, Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Köse ve BAÜN GISLAB Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Erdal Gümüş'ün de katıldığı etkinlikte, kampüs göleti ve Botanik Bahçesi üzerinde planlı İHA uçuşları gerçekleştirildi. Elde edilen ham veriler, GISLAB laboratuvarında titizlikle işlenerek ortofoto, Sayısal Yükseklik Modeli, Sayısal Yüzey Modeli, Sayısal Arazi Modeli ve eş yükselti eğrileri gibi temel Coğrafi Bilgi Sistemleri veri katmanlarına dönüştürüldü. Bu sayede öğrenciler, İHA tabanlı fotogrametri süreçlerini hem sahada hem de yazılım ortamında deneyimleyerek, coğrafi verilerin harita üretimine nasıl dönüştüğünü uygulamalı olarak öğrendiler.

  • 5 / 4 Balıkesir Üniversitesi'nden geleceğin haritacılarına İHA'lı eğitim: Gökyüzünden harita çıkarmak artık mümkün! 3

  • 5 / 5 Balıkesir Üniversitesi'nden geleceğin haritacılarına İHA'lı eğitim: Gökyüzünden harita çıkarmak artık mümkün! 4