Asgari ücretli, ev almak için 29 yıl beklemek zorunda kalıyor
- 3 / 1
Milyonlarca vatandaş asgari ücret zammını bekliyor. 2026'da geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere yapılan iki toplantının ardından, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu hafta yeniden bir araya gelecek. Bu süreçte asgari ücretin alım gücü ve kayıpları, acı bir tabloyla gözler önüne serildi.
- 3 / 2
Konut fiyat endeksi verileri, asgari ücretlilerin konuta erişiminin neredeyse imkânsız hale geldiğini ortaya koydu. Hesaplamalar, asgari ücretlinin maaşının yüzde 50’sine kadar kredi kullanabildiği ve faizin sıfır olduğu varsayımıyla yapıldı. Türkiye ortalamalarına göre, bir asgari ücretlinin 90 metrekarelik bir konutu alabilmesi için 29 yıl çalışması gerekiyor. İstanbul'daki asgari ücretli ise aynı konutu 46 yılda ancak alabiliyor.
- 3 / 3
2010'dan bu yana asgari ücret 577 liradan 22 bin 104 liraya çıkarak 38.3 kat artış gösterdi. Ancak Türkiye’de konut metrekare birim fiyatı bu dönemde 1024 liradan 42 bin 548 liraya çıkarak 41 kat arttı. Aynı zamanda konut metrekare fiyatı, Ankara'da 40 kat, İzmir'de ise 46 kat artış gösterdi. Günümüzde bir asgari ücretlinin aylık gelirinin en fazla yüzde 50’sine kadar kredi kullanabildiği dikkate alındığında, 22 bin 104 lira alan bir asgari ücretlinin ödeyebileceği taksit miktarı 11 bin 52 lira seviyesinde. Böylece, Türkiye ortalamalarına göre 90 metrekarelik bir konutun alınabilmesi için 346.5 ay yani 29 yıl çalışmak gerektiği görülüyor. İstanbul’da bu süre 46.6 yıla, Ankara’da 26 yıla ve İzmir’de ise 32 yıla karşılık geliyor. Ayrıca, mevcut durumda 22 bin 104 lira alan bir asgari ücretlinin yerli elektrikli otomobil TOGG satın alabilmesi için 196 ay yani 16 yıl çalışması gerekiyor.
- 16:0915 Temmuz gecesi herkes efe kesildi: Başkan Çerçioğlu'ndan duygu yüklü o paylaşım
- 16:00Başkan Pehlivan: 'Bu birlik sonsuza dek sürecek
- 15:51Erciş'te akrabalar birbirine girdi: Arazi kavgası 8 cana mal oldu
- 15:41Venezuela'da depremler sonrası can kaybı 4 bin 500'ü aştı
- 15:31Başkan Akın'dan 15 Temmuz ruhuna vurgu: 'Millet iradesi her şeyin üstündedir











