Adalet Bakanı Tunç: Yargıda yapay zeka dönemi başlıyor

  • 4 / 1 Adalet Bakanı Tunç: Yargıda yapay zeka dönemi başlıyor 0

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'da avukatlarla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda avukatlık mesleğinin önemini vurgulayan Bakan Tunç, yargının üç temel ayağından birini savunmanın oluşturduğunu belirtti. Demokratik hukuk devletinin yasama, yürütme ve yargıdan oluşan üç sütun üzerinde durduğunu, bu üç sütunun eksiksiz olması gerektiğini vurguladı.

  • 4 / 2 Adalet Bakanı Tunç: Yargıda yapay zeka dönemi başlıyor 1

    Bakan Tunç, yargı reform strateji belgesinde 264 hedefin belirlendiğini ve bu hedeflerin takvime bağlandığını açıkladı. Beş ana amaç doğrultusunda belirlenen bu hedefler arasında kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, insan kaynağı kapasitesinin artırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması gibi konular yer alıyor. Savunmayı da ilgilendiren başlıkların bu hedefler arasında bulunduğunu belirtti.

  • 4 / 3 Adalet Bakanı Tunç: Yargıda yapay zeka dönemi başlıyor 2

    Dijitalleşme ve yapay zekanın yargı sistemine entegre edilmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, yapay zeka şube müdürlüğünün kurulduğunu duyurdu. Yapay zekanın yargıda destek unsuru olarak kullanılacağını, karar mercinin yine hakim, savcı ve avukatlar olacağını, ancak yapay zekanın kalem personeline destek olacağını ifade etti. Sayfalarca bilirkişi raporlarını kısa sürede özetleyen sistemlerden yararlanılacağını belirtti. 2009'dan 2025'e kadar dört yargı reform belgesi açıklandığını ve her biriyle ileri adımlar atıldığını da sözlerine ekledi. Kanunların yenilenmesi ve millileştirilmesi sürecinin de devam ettiğini belirtti.

  • 4 / 4 Adalet Bakanı Tunç: Yargıda yapay zeka dönemi başlıyor 3