• raşit emir süer
SPOR Düzenleme Tarihi : 24 Ağustos 2020 18:09 Haber Girişi : 24 Ağustos 2020 18:11

Denizli Basket'in Basketbol Süper Lig'e katılma başvurusu TBF tarafından reddedildi

Denizli Basket'in Basketbol Süper Lig'e katılma başvurusu TBF tarafından reddedildi
Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Kulübünün ING Basketbol Süper Lig'e katılma başvurusu reddedildi. Kulüp kararı tahkime taşıyacak


Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket'in Bandırma Basketbol İhtisas Kulübü’nün ING Basketbol Süper Ligi 2020-2021 sezonundan çekilmesinin ardından yaptığı açıklama Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından reddedildi. Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket yönetim kurulu açıklama yaparak kararı hukuğa olarak nitelendirdi ve Tahkim Kurulu'na taşıyacağını söyledi.

voyage otel

Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Kulübü, Bandırma Basketbol İhtisas Kulübü'nün ING Basketbol Süper Lig (BSL) 2020-2021 sezonundan çekilmesinin ardından lige katılma başvurusu yaptı. Kulüp BSL'ye katılma başvurusu için gerekli belgeleri TBF'ye sunarken Bağımsız Denetçi Ergün Okçay tarafından Mali denetim yapıldı ve borcu bulunmayan kulübün geçerli şartları sağlandı.

 

TBF'DEN DENİZLİ BASKET'E RET


Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket'in BSL'ye katılmasına kesin gözüyle bakılırken dün Türkiye Basketbol Federasyonu'nun yaptığı açıklama Denizli Basket tarafından tepkiyle karşılandı. TBF yaptığı açıklamada ING Basketbol Süper Ligi 2020-2021 sezonunun 15 takımla oynanacağını ifade etti. Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket TBF'nin kararıyla ilgili olarak şu soruları yöneltti:

BSL de oynamak için her türlü hazırlığı olan, her maçı dolu seyirciye oynayan, harikulade bir salonu olan ve üstelik tek başvurucu olan kulübümüz gecenin bir vakti neden reddedilmiştir? Pandemi nedeniyle olağanüstü günler geçiren ülkemizde ve dünyada, bir önceki sezonu yarıda kalmış bir lig için sanki her şey normalmiş gibi, karar olmaksızın düzenlemeler yaparak, anlık kurallar koymak, bir kaç günlük sürelerde belgeler istemek, taleplerde bulunmak ve üstelik TFF düşmeyi kaldırıp 21 takımla ligi oynatırken, bir eksik takımla lig oynatmak  nedendir? Bandırma çekileli henüz bir gün olmuşken, hiç bir dayanak  karar olmaksızın başvurumuzun reddedilmesi hangi talimata uygun düşmektedir?Bandırma'nın çekilmesiyle ilgili karar dahi almayan Federasyon ve ancak bu şekilde doğacak bir hak için ek süre verilmesi gerekirken, bir günde Kulübümüzden beklediği nedir? Gerekli süreler verilerek, bir kaç gün beklemek yerine, BSL’nin bir eksik takımla oynatılmasına neden müsade edilmiştir? Eğer bir eksiklik var ise talimatlara göre tarafımıza süre verilmesi gerekirken neden verilmemiştir? Eksik olan her ne ise hangi BSL takımında mevcuttur? Federasyon Başkanının yurt dışında olduğu ve katılmadığı bir toplantıyla bu kadar mühim bir karar niye aceleyle alınmıştır?

 

RET KARARINI TAHKİME TAŞIYACAKLAR


Ayrıca Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket yaptığı açıklamada "Tek isteği basketbol oynamak ve Denizli’ de basketbolun sevilmesini sağlamak olan Kulübümüz hem mantığa hem hukuka aykırı olan bu karara karşı tahkime gitme kararı almıştır" dedi.  

 
FEDERASYON: BAŞVURUDA YER ALMAYAN TEMİNAT MEKTUBU BASİT BİR EVRAK DEĞİL


Türkiye Basketbol Federasyonu, Basketbol Süper Lig’e katılma başvurusu reddedilen Merkezefendi Denizli Basket’in tepkisini haksız buldu. Açıklamasında “Talimatın 9. maddesi gereğince 3.000.000 TL bedelli teminat mektubunun ibrazını ya da nakit ödemeyi gerçekleştirememiştir” dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu yaptığı açıklamada, “Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Spor Kulübü’nün başvurusunda yer almayan teminat mektubu basit bir evrak değil, Avrupa’nın en değerli ligleri arasında olan ING Basketbol Süper Ligi’nde yer almayı talep eden bir takımın mali gücünü gösteren esaslı bir unsurdur” dedi.

 

"TBF TARAFINDAN TİTİZLİKLE DEĞERLENDİRİLDİ"


Açıklamada, “Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Spor Kulübü’nün talebi Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) tarafından titizlikle değerlendirilmiştir. Türkiye Basketbol Ligi’nde (TBL) elde edilen sıralama önceliğine göre üst ligde yer almak arzusunda olan takımlar arasında; Kulüp Mali Denetim ve Lisans Talimatı’na uygunluk, müsabakaları oynayacağı salonların standardı, imkânları gibi kriterler esas alınarak takım seçimi TBF Yönetim Kurulu tarafından yapılmaktadır “ ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, TBF Yönetim Kurulu’nun 29 Temmuz 2020 tarihli toplantısında; TBL kulüplerine Kulüp Mali Denetim ve Lisans Talimatı ile ilgili talimatlarda belirtilen koşulları sağlayarak 14 Ağustos 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmaları için duyuru yapılması kararının alındığı hatırlatıldı. Açıklamanın devamında şu bilgiler paylaşıldı: “Verilen süre içerisinde başvurusunu teminat mektubu da dâhil eksiksiz bir şekilde tamamlayan ve mevzuat gereği ilk katılım hakkı olan Petkimspor Kulübü’nün ING Basketbol Süper Ligi’ne alındığı 13 Ağustos 2020’de duyurulmuştur. Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Spor Kulübü Derneği tarafından ise 14 Ağustos 2020’de, ING Basketbol Süper Ligi’nde yer almak üzere lisans başvurusu yapılmıştır.”

 

KULÜP YETKİLİLERİ İLE DEFALARCA İLETİŞİME GEÇİLDİ


Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket Spor Kulübü başvurusunun reddedilmesine ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Şartların yalnızca bir kısmını yerine getirebilmiş, talimatın 9. maddesi gereğince 3.000.000 TL bedelli teminat mektubunun ibrazını ya da nakit ödemeyi gerçekleştirememiştir. TBF yöneticileri, bu süre zarfında kulüp başkanı başta olmak üzere, kulüp yetkilileriyle defalarca iletişime geçerek eksikliğin giderilmemesi halinde takımın lige alınmasının mümkün olamayacağını bildirmiştir.”