• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 17 Nisan 2020 12:57

Cumhuriyet’in ilk pandemi hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yıkıldı

Cumhuriyet’in ilk pandemi hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yıkıldı
Koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul'da iki sahra hastanesinin inşasına başlanırken kaderine terk edilen Cumhuriyet'in ilk pandemi hastanelerinden biri Sağlık Bakanlığı tarafından yıkıldı 

Bugün koronavirüsle mücadele eden Türkiye, Cumhuriyet'in ilk yıllarında da bulaşıcı hastalıklardan vereme karşı savaş yürütüyordu.  Cumhuriyetin ilk milletvekillerinden olan İstanbul Milletvekili Süreyya İlmen 1800 dönümlük çiftliğini veremle mücadele için 1950 yılında SSK'ya bağışladı.

voyage otel

KDT'den ÇAĞDAŞ ULUS'un haberine göre,  Araziye 350 yataklı pandemi hastanesi yapıldı. Hastanenin açılışı dönemin başbakanı Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından yapıldı. Bu hastanede 5 binin üzerinde verem hastası tedavi edildi. 

Dönemin doktorları ve devlet erkanı Süreyya İlmen'in hayırseverliğine o kadar saygı duyuyordu ki İlmen, devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlanırken cenazesi doktorların omuzlarında taşındı. 

İlmen’in vefatı sonrası İstanbul Maltepe'deki Başıbüyük Mahallesinde bulunan araziye bir kaç yıl sonra iki hastane binası  daha yapıldı. 2005 yılında da Süreyya Paşa Hastanesi, Sağlık Bakanlığına devredildi.

Ancak A blok diye adlandırılan ilk bina bir süre sonra kaderine terk edildi. Zamanla kapı ve pencereleri dahil bütün demirbaşlar yağmalandı.   Geçtiğimiz yıl da bu bina sağlık bakanlığının aldığı kararla yıkıldı. 

 

BOŞ BİNALAR ÇÜRÜRKEN YENİ BİNALARA PARA HARCANIYOR

 

Oysa devlete ait bu hastaneler çürümeye terk edilmeseydi bugün birer pandemi hastanesine dönüştürülebilirdi. Sağlık Bakanlığı bu binaları korumak yerine  koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında İstanbul'da iki pandemi hastanesinin inşaatına başladı. İnşaat için 45 günlük takvim belirlendi.  Boş binalar çürürken Türkiye yeni hastanelere para harcıyor.