• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 02 Nisan 2021 14:34

Bodrumlu kadınlar İstanbul Sözleşmesi nöbeti başlattı!

Bodrumlu kadınlar İstanbul Sözleşmesi nöbeti başlattı!
Bodrumlu kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle feshedilmesine karşı nöbet eylemi başlattı. “Alanları terk etmiyoruz, nöbetteyiz” diyerek eylem başlatan kadınlar 15 gün boyunca belediye meydanında oturma eylemi yapacaklar.

Haber Merkezi -  Kamuoyunda 'İstanbul Sözleşmesi' adıyla bilinen 'Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi', Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye bakımından feshedilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Bodrumlu kadınlar da karar karşı nöbet eylemi başlattı. Bodrum Belediye Meydanında bir araya gelen kadınlar, iki hafta boyunca meydanda nöbet eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu.

voyage otel

Çeşitli siyasi parti, sendika ve kadın örgütü temsilcilerinin de destek verdiği  nöbet eylemi tüm engellemelere rağmen devam etti. Mücadele vurgusunun yapıldığı çağrı metinde Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini, tek adamın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilemeyeceğinin altını çizdiler.

Nöbet eylemini değerlendiren Yüksel Okyay, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceklerini ifade ederek, “ Nöbet eylemi yaparken İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi Bodrumlu kadınlar olarak kamuoyunda duyurmak istiyoruz. Bodrum’da bu sesi meclise, seçilmişlere, oy verdiğimiz vermediğimiz  tüm milletvekillerine bu sesimizi duyurmak istiyoruz. Sözleşmenin kaldırılmasını  belli bir kesimin özellikle muhafazakar kesimin özellikle kadının birey olarak görülmesinden çıkılmasını istiyor. Kadının görünür olmaktan çıkarılması da isteniliyor. Kadın evinde çocuğuna bakan, evinde oturan  bir eşyadır.  Onun gibi kalmasını istiyor kadının. Kadının hiçbir statüsü olmasın, sokakta olmasın, iş yaşamında olmasın bunu hedefliyor. Muhafazakâr kesim bunu istediği için iktidar oy almak için bu grubu desteklemiştir. Bu bir başlangıç olacaktır. Medeni kanunun da hedeflerine koyuyorlar. Ama biz kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz, kadınlar vardır diyoruz. Bu alanda mücadelemiz sürecek” dedi.

 

Nöbet tutan Bodrumlu kadınlar olan Zuhal Macit, ise eylemlerinin engellenmeye çalışıldığını söyledi. Macit, “Bodrumlu kadınlar olarak bir araya geldik. Bu hafta saat beş’te bir araya geldik.  15 gün sürecek eylemimiz. İstanbul Sözleşmesi için eylemdeyiz. Her eylemimizde polis baskısıyla karşılaşıyoruz.  Yine de vaz geçmiyoruz ve vaz geçmeyeceğiz. Pazartesi günü de 12.00’da bir araya geleceğiz. Kadın haklarına bir çomak soktuğunuzda gerisi gelir. Peki nasıl gelir bu? İktidar anlayışı sebebiyle. Üstelik İstanbul Sözleşmesi hem kadınlar hemde erkekler tarafından savunuluyor.  Peki kim bunlar bir grup erkek egemenden söz ediyoruz bu sözleşmenin feshini isteyen. Biz buna karşı mücadele edeceğiz. Biz birçok insanın zihninde bir şeyler yaratık. İstanbul Sözleşmesi kadınlar için çok önemli bir uluslararası sözleşmedir. Öyle ben kanun hükmünde kararname ile çıktım demekle çıkılmıyor. Biz kadınlar iki kişi de olsak şunu haykıracağız ‘Hayır biz İstanbul Sözleşmesinden çıkmadık’ diye haykıracağız. Bu nöbetimizi de sürdüreceğiz” diye konuştu.