• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 25 Ağustos 2024 10:43

Bodrum’un öteki yüzü: Gıdaya ve barınmaya ihtiyaç duyan 2 bin aile var

Bodrum’un öteki yüzü: Gıdaya ve barınmaya ihtiyaç duyan 2 bin aile var
Bu yaz fahiş fiyatlarla gündeme gelen Bodrum'da yoksul olarak tanımlanan yaklaşık 2 bin aile var. Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Özbek, bu kesimin yoksulluğunun görünür olması gerektiğini söyledi

BODRUM - Yaz sezonu boyunca fahiş restoran faturaları ile sık sık gündeme gelen Bodrum, sadece yüksek gelirlilerin yaşadığı bir yer değil. 2020 verilerine göre yaklaşık 200 bin nüfuslu Bodrum'un yaz ayları ile birlikte nüfusu 1 milyona dayanıyor.

voyage otel

 

Ancak Bodrum'da yüksek kiralar, pahalı restoranlar arasında yaşamaya çalışan 2 bin yoksul aile var. Yoksulluk verilerini paylaşan Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Avukat Onursal Özbek, “Lüks hayatların yaşandığı Bodrum’un bir de arka yüzü var. Yemeğe, gıdaya ve barınmaya muhtaç bir kesim var” dedi.

 

'BURADAKİ YOKSULLUĞUN ARTIK GÖRÜNÜR HALE GELMESİ LAZIM'

 

 

 

Başta gıda olmak üzere birçok hizmete erimeyen yoksul kesim, en çok Mumcular, Yakaköy, Dağbelen, İslamhaneleri, Akçaalan mahallelerinde yaşıyor. Bu mahallelerde yaşayanların çoğu inşaat ve günübirlik işlerde çalışıyor. Bodrum Belediyesi’nin bünyesinde oluşturulan çalışma grubu bu aileleri tespit etmek için bir çalışma yürütüyor.

 

Muğla Barosu Bodrum Temsilciliği ise yoksullukla mücadele konusunda gönüllülük esaslı hukuksal destek veriyor. Konuyu değerlendiren avukat Onursal Özbek, “Elimdeki rakamlar yoksulluk konusunda Bodrum’da çalışan derneklerden ve belediyeden alınmış rakamlardır. Bendeki verilere göre, Bodrum’da 2 bin kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor" dedi. 

 

Yaşanan yoksulluğu Bodrum’un öteki yüzü olarak tanımlayan Özbek, yoksulluk ile mücadele eden bu kesimin ciddi patlama noktası olacağına dikkat çekerek, “Lüks hayatların yaşandığı Bodrum’un bir de arka yüzü var. Bendeki verilere göre 2 bin aile açlıkla savaşıyor. Bu rakamı 4 ile çarptığınızda 8 bin kişi ediyor. Yakaköy, islamhaneleri, Dağbelen, Akçaalan gibi mahalleler Bodrum’un yoksul mahalleleri. Bodrum’a hizmet eden insanlar aslında bu alanlarda yaşıyorlar. O insanların yaşadığı yoksulluğun artık görünür hale gelmesi lazım" ifadelerini kullandı. 

 

Hukuksal destek verdikleri ailelerin en çok ev sahipleriyle davalık olduğunu belirten Özbek, “Bize gelen durumlara göre ev sahipleriyle çok sorunlar yaşanıyor. 4 bin lira olan kira 20 bin liraya çıkmış durumda. Bu insanların bunları ödeyecek gücü yok. Çalışabilen zaten asgari ücretli ve aldığı maaş belli. Asgari ücretle çalışan biri zaten açlıkla boğuşuyor. Bir kısmı ise zaten iş bulamıyor. Burada çeşitli yardım kuruluşları mücadele veriyor. Bodrum Belediyesi destek veriyor bu ailelere. Bu kesim, yardımlarla hayatını sürdürüyor" şeklinde konuştu.

 

 

‘BODRUM’DA SINIRSIZ PARA HARCAMA YETKİSİNE SAHİP BİR KESİM VAR'

Bodrum’da sınırsız para harcama yetkisine sahip bir kesimin olduğunu vurgulayan Özbek, sınırsız harcamalar nedeniyle fiyat artışlarının yaşandığını ve Bodrum’da yoksulluğun derinleştiğini söyledi. Özbek şöyle devam etti: “Bodrum her alanda patlama yaşıyor. Hesaplanmamış bir büyüme ile karşı karşıya kaldık. Özellikle pandemi sonrası hızla gelişti. Bütün planlama 200 bin kişiye göre yapılırken şimdi bu kentte milyonlar var. Sizin hiçbir hazırlığınız bu nüfusa göre değil. Sizin ayıracağınız bütçe, sınırlı. Türkiye’de bir grup korkunç paralara hükmediyor. Bu grubun İstanbul’dan sonra yaşadığı yer Bodrum. Yani Bodrum’da sınırsız para harcama yetkisine sahip bir kesim var. Bu kesim buradaki sınırsız harcamalarla bir sürü alanda fiyat artışına neden oluyor. Yani siz artık Bodrum’da esnaf lokantası da bulamıyorsunuz. Hepsi turistik ve lüks mekanlara dönüştü. Yani Bodrum kabuğundan çıkıtı ve küçük İstanbul’u yaşıyor. Bunun da en uç örneğini yaşıyor.”

 

Özbek, ayrıca yoksullukla etkili mücadele için yerel yönetimin, kaymakamlığın ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.