• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 28 Şubat 2021 00:58

Bodrum Normalleşmek İstiyor!

Bodrum Normalleşmek İstiyor!
Bodrum’da esnafı ve vatandaş 1 Mart’ı beklerken sezonda günlük binlerce insanın geçtiği sokaklar ise boş kalmış durumda. Özellikle kentin ticaret merkezi durumunda bulunan Barlar Sokağı adeta sessizliğe bürünmüş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mart itibariyle aşamalı normalleşme süreci ile birlikte esnafı rahatlatacak adımların atılacağını duyurmasının ardından Bodrum esnafı açıklanan tarihi dört gözle bekliyor. Bodrum’da normalleşme sürecinin başlatılmasını isteyen Bodrumlular gerekli tedbirlerin de alınmasını istedi.

voyage otel

 

Selçuk Arslan - Son yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın tedbirleri sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan esnafı rahatlatacak adımların da atılacağını belirtmişti. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 7 günlük veriler ışığında, hastalığın seyrine göre il hıfzıssıhha kurullarınca bölgesel kararlar alınabileceğine ve belli faaliyetlere aşama aşama geçilebileceğine ifade etmişti. Arda arda yapılan normalleşme açıklamaları Bodrum’da heyecanla karşılanırken esnaf ve vatandaşlar 1 Mart’ı dört gözle beklemeye başladı.

Bodrum’da esnafı ve vatandaş 1 Mart’ı beklerken sezonda günlük binlerce insanın geçtiği sokaklar ise boş kalmış durumda. Özellikle kentin ticaret merkezi durumunda bulunan Barlar Sokağı adeta sessizliğe bürünmüş. Bar, cafe, restoran ve giyim gibi işletmelerin ağırlıkta yer aldığı sokakta birçok işletme kapalı durumda ve normalleşme sürecinin başlamasını bekliyor.

1 Mart itibariyle normalleşmenin başlatılmasını isteyen Bodrumlular bir yandan da kademeli normalleşme süreci ile birlikte açmayı planladıkları kafe ve restoranlarda hazırlıklara başlamış durumda.  Kademeli normalleşme sürecini  heyecanla bekleyen 30 yıllık esnaf Yusuf Yaylım, işletmelerin açılması çağrısında bulundu. Esnaf odasının bu konu ile ilgilenmesi gerektiğini belirten Yaylım “Turizmde iş yapmak zor. Sezon kısa sürüyor. 3-4 ay sürüyor Bu sene pandemi nedeniyle sıkıntılar oldu. İki yıldır sıkıntılarımız çok. Normalleşmeyi bekliyoruz. Gerekli önlemler alınarak bu iş yapılabilir. Bugün bir tekstil mağazası, marketler oldukça kalabalık oluyor. Özellikle tekstil mağazalarında ürünler deneniyor, giyinip çıkarılıyor. Ama lokanta ve restoranlarda  sosyal mesafeyi  koruyorlar, gerekli önlemleri alıyorlar buna rağmen kapatılmaları yanlış.  Kontrolü olarak açılması lazım. Esnafların işi çok zor. Hava alanları keza öyle. Bugün havaalanları açık uçaklarımız dolu. Her il kendi tedbirini almalı. Bir senemiz deha kapalı geçerse 3 sene olacak. buna hangi esnaf dayanır. Kredi alamayan esnaf yok. Oda başkanlarımız, turizm bakanımız bunlarla ilgilenmelidir” dedi.

 

Esnafın umut dolu bekleyişi sürüyor

 

Normalleşme sürecinin Bodrum’da başlatılmasını isteyen Esnaf Doğan Semih Kara, “Ben bir işletmede paket servisi yapıyorum. İşletmeler açısından iyi olacak ama kurallara uyulması gerekiyor. Daha kötü senaryolar göz önünde alınarak hareket edilmeli. Normalleşme süreci başlatılmalı ama kuralla da uymalı; Yoksa daha kötü bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum sürecin” diye konuştu.

 Barlar Sokağıda 16 yıldır hizmet veren cafe işletmecisi Özgür Buluç,  umutlu bekleyişlerinin sürdüğünü ifade ederek “Patronumuz bizi ve işletmeyi ayakta tutmak için bizi destekliyor. Paket servisi ile çalışıyoruz şuan. Tüm kurallara uyuyoruz hatta asayişe bile yardımcı oluyoruz. Bir umut hepimiz bekliyoruz.  Çok zor durumda olan esnaflar var.  Biran evel güvenli bir şekilde normalleşmeyi bekliyoruz.  Bizlerde hasta olmak istemiyoruz. Elektrikler ödeniyor, kiralar ödeniyor. Herhangi bir kurum veya kimse destekte bulunmuyor.  İyi olacak çok iyi olacak. Bu işler bittikten sonra  geçen seneden daha iyi olacak. Bu otellerin rezervasyonundan beli, personel alımlarından satın alma anlaşmalarından beli oluyor” dedi.

 

Çağla Mansuroğlu adlı vatandaş ise “Bu vakaların düşmesiyle orantılıdır. Kademeli bir şekilde normalleşme bana doğru geliyor. Açılma kademeli bir şekilde ve önlemler alınırsa iyi olacak.  Sosyal mesafeye uyarak ve kuralları çiğneyerek bugün dışarıda oturuyoruz. Bu şekilde önlemler alınırsa iyi olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

Muğla’da mutasyonlu virüs uyarısı!

 

Öte yandan  Sağlık Bakanlığı, illere göre haftalık vaka sayılarında Muğla’nın  sayılarında değişkenlik gösterdi. Bir önceki hafta 100 binde 54,94 olan Muğla’nın vaka sayısı bu hafta 49,66’ya geriledi. Vaka sayılarındaki gerileme memnuniyetle karşılanırken  Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, yaptığı açıklama endişe yarattı. Muğla genelinde mutasyonlu koronavirüs görüldüğü bilgisini veren Dr. Cafer Şahin, vatandaşların tedbiri elden bırakmaması gerektiğine dikkat çekti. Şahin "Mutant virüs, Muğla’da da yayılmaya başladı. Normalleşme süreci bu aşamada çok doğru değil. Eski normale dönmek zaten mümkün değil. Normalleşme sürecinin dile getirilmesi, hastalığın bulaşma riskini daha da arttıracak. İnsanlar daha da gevşeyecekler. Sanki normal hayata dönmüş havası yaratılacak. Bundan endişe ediyoruz" şeklinde konuştu.