• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 20 Mayıs 2022 16:09

Bodrum’da kruvaziyer turizm haraketliliği

Bodrum’da kruvaziyer turizm haraketliliği
Turizm sezonun başladığı şu günlerde Bodrum’da kruvaziyer turizm haraketliliği yaşanıyor. 2022 sezonu için 150 mega gemi planlanırken şimdiye kadar 10 gemi ilçeye geldi.

Covid 19 pandemisi nedeniyle en çok etkilenen sektörlerden olan turizm,  toparlanma sürecinde. Türkiye’ye 2020’de gelen turist sayısı 2019'a göre yüzde 69.14 düşüşle 15 milyon 971 bin 201 olmuştu.  2011 yılında ise turizm, Covid önlemlerinin kısmı olarak hafifletilmesi neticesinde az da olsa hareketlilik yaşansa da beklentinin altında kaldı.

voyage otel

 

Yeniz turizm sezonun açıldığı şu günlerde 2022’den beklentiler yüksek. 2022 yılı Ocak-Mart döneminde ise Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 151.02 artarak 4.9 milyon kişiye yükseldi.

 

Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden biri olan Bodrum’un turizm sezonuna ilişkin beklentiler ve hedeflenen rakam yüksek olmasına rağmen bir kısım turizmci ise 2022 yılını kayıp yılı olarak değerlendiriyor. Turizm meslek örgütlerinden de durum aynı. Bir taraf olumlu yaklaşırken diğer taraf yeni sezona ümitsizlikle yaklaşıyor.

 

Tüm bunlara rağmen Bodrum’da yüzleri güldüren gelişme ise kruvaziyer turizm oldu. İlçeye şu ana kadar 10 gemi geldi.  Gelen gemiler arasında Bodrum tarihinin en büyük gemisi de yer aldı. Bin ve 2 bin kişilik kapasiteli gemiler ilçede merak konusu olurken, konuklardan kimileri ilçenin tarihi ve turistik yerlerini dolaşırken kimileri de ilçe merkezinde yürüyüş ve alışveriş yaptı.

Rus ve Ukrayna destinasyonunun daha çok tercih ettiği Bodrum’da kuvaziyer gemilerdeki yabancı turistlerin çoğunluğunu Alman ve İngilizlerden oluştu. Bu sene için 150 tane  mega geminin Bodrum’a gelmesi planlanıyor. Beklenen turist sayısı ise bir milyon üzeri. 

1 Mayıs’tan itibaren Kos’tan ve Yunan adalarından Bodrum’a feribotlar seferleri de düzenli olarak yapılıyor. Feribot seferlerinin de yabancı turist sayısının yükselmesinde etkili olacağı öngörülüyor.

 

Konuyu  değerlendiren Belediye Başkanı Ahmet Aras,  Geçmiş yıllardaki kaybı telafi edeceklerini söyledi. Aras, “ Bodrum’da da 1.3 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırlamıştık. 2020’de bu 4’te 1’ine, yani 220 bine düştü. 2021’de ise 530 bin civarında ağırladık. Ama 2022’de bu kayıpları telafi edeceğimize inanıyoruz. Şimdiye kadar bu sene, 2019’a nazaran ufak artışlar olduğunu da görüyoruz. Sadece bir günde, 8 Mayıs’ta 15 bin yabancı girmiş havaalanımızdan” dedi.

 

 

ARAS: GELECEK TURİSTLER ESNAFIMIZI DA ÇOK CİDDİ DOMİNE EDECEK

Bodrum için 150 kruvaziyer gemi planladığını belirten Aras, “Bu yıl Bodrum’da yaşanan güzel gelişmelerden birisi de kruvaziyer turizm rezervasyonları oldu. Şu anda bu yıl için tam 150 kruvaziyer gemi planlanmış durumda. 5 tanesi geldi. Sadece bu yıl gelecek 206 gemiyle 206 bin yolcu gelecek. Geçen yıl neredeyse yok diyebileceğimiz bir alandan bu sayıdaki turisti ağırlayacağız. Gelecek turistler esnafımızı da çok ciddi domine edecek. Ticareti de canlandıracak. Çünkü kruvaziyer turistler ortalamanın çok üzerinde harcama yapıyor. Türkiye’de bir turistin ortalama harcadığı tutar 834 dolar. Kruvaziyer turistler bu rakamın üzerinde harcama yapıyor” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Aras, bu yıl Bodrum'da 1,5 milyonu aşkın turist beklendiğini vurguladı. Başkan Aras, “Deniz ve hava yoluyla gelen turist sayısı, 2019'u geçecek. O yıl toplam 1,3 milyon turist gelmişti. Bu sene 1,5 milyonu aşkın yabancı turist ağırlayacağımızı düşünüyoruz" dedi. Bodrum’da turizmi 12 aya yaymak için de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği ve Bodrum Kaymakamlığı iş birliğinde yaptıklarını söyleyen Başkan Aras, turizmi çeşitlendirmek adına gastronomi, doğa, kış ve spor turizmi gibi alanlarda faaliyetlerin yapıldığını da belirtti.