• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 29 Mart 2024 11:40

Bodrum'da kazananı İYİ Parti ve DEM Parti belirleyecek!

Bodrum'da kazananı İYİ Parti ve DEM Parti belirleyecek!
Bu Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere Bodrum 36 Parti 18 aday ile giriyor. Renkli simalarında yarıştığı Bodrum’da Hür Dava Partisi de aday çıkartı. Bodrum’da kazan tarafı ise İYİ Parti ve DEM Parti’nin alacağı oy belirleyecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’ne 3 gün kalırken Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde renkli bir seçim yarışı var. Bu yarış belediye başkan aday sayısını da yansımış durumda.  31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne girmeye hak kazanan 36 siyasi partiden Bodrum’da 18 siyasi parti aday gösterildi. Bodrum Belediyesi şuan CHP’de bulunuyor.

voyage otel

 

 

2019 yılında yapışan yerel seçimde CHP’nin adayı olan Ahmet Aras, yüzde 45,69 luk bir oy oranı ile seçimi kazanmıştı. Aras’ın rakibi ise o dönem İYİ Parti’den adayı olan Mehmet Tosun olmuştu.  İYİ Parti Bodrum’da ikinci parti olmuştu. O dönem HDP ise seçimde adaylarını çekmiş ve CHP’ye destek vermişti.  Cumhur ittifakı ise AK Parti’den Dr. Tahir Ateş’i aday göstermiş ve yüzde 15,9’lik oy oranıyla üçüncü parti konumunda gelmişti.  

 

 


5 senenin sonunda Bodrumlular yeni başkanlarını seçmek için sandık başına gidecekler. Fakat bu seçimde dengeler alt üst olmuş durumda. Bodrum’da çok denklemli bir seçim süreci yaşanıyor. Özellikle CHP’ye kendi tabanından ciddi bir eleştiri var. Eleştirinin nedeni ise adaylık başvurusu yapan 25 aday dışından atama usulüyle Tamer Mandalinci’nin atanması ve meclis üyesi aday listesinde ilk sırada Ekrem İmamoğlu’a yakın isimlerin seçilmesi oldu. Yaşananlar nedeniyle partiye tepkiler var. Bu olumsuzluklara rağmen Tamer Mandalinci’nin genç ve enerjik olması da süreci olumluya çevirmiş durumda. Özellikle mitinglerde destek giderek artıyor.

 

 

 

Bodrum için farklı bir dinamik ise İYİ Parti’nin mevcut durumu. 2019 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 34,57’lik oy oranıyla ikinci parti olan İYİ Parti’nin adayı Mehmet Tosun istifa ederek Cumhur İttifakı adayı olarak yarışıyor. Yine ilçe başkanı, gençlik kolları başkanı ve yöneticiler istifa etti İYİ Parti’de. Bu yaşananlar nedeniyle İYİ Parti’nin oy oranında düşüşler yaşanmış durumda. Son olarak yapılan anketlerde yüzde 10 bandında görünüyor. Geriye kalan oy oranı kime yarayacak merak konusu. Bu gelişme üzerine İYİ Parti kritik noktada duruyor. İYİ Parti’nin alacağı yüksek oy hangi partinin kazanacağını belirleyecek pozisyonda. Yüzde 10 üzerinde alacağı oy kuşkusuz mecliste dağılımı da etkileyecektir.

 

 

 

İYİ Parti ile birlikte Bodrum’da kazanan ve kaybeden tarafı belirleyecek olan başka bir parti de DEM Parti (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi). Geçtiğimiz yerel seçimlerde HDP olarak seçime giren fakat Bodrum’da adayını çekerek CHP’ye destek vermişti. Mevcut şartlarda yüzde 17’lere yakın bir oy oranı bulunan DEM Parti, kritik noktada duruyor. DEM Parti seçmeni ile CHP seçmeni arasında geçmişten bu yana bir gecikendik söz konusu Bodrum’da. Bu bağlamda DEM Parti, kendi kitlesinden beklediği oy alırsa CHP’nin kaybetme ihtimali doğuyor. Aksi bir durumda CHP’nin kazanması da gündemde. Muhalefete bu durumdayken Cumhur İtikafı Bodrum’da güçlü bir adım atmış durumda. 2019 yerel seçimlerinde AK Parti listesinde girilen seçimde 3. Parti olmuştu. Mehmet Tosun’un adaylığı ve meclis üyelerinin Bodrum2da karşılığı olan ve partili olmayanlardan seçilmesi gibi faktörler Cumhur İttifakı’na seçim kazanma şansı doğurdu.

 

 


10 YILLIK DENEYİM SAHİBİ 

 

 


Cumhur İttifakı’nın Bodrum Belediye Başkan adayı AK Parti listelerinde giren Mehmet Tosun oldu. Mehmet Tosun, 2019 İYİ Parti adayı oluştu. Daha sonra İYİ Parti’de genel başkan yardımcılığı görevini sürdüren Mehmet Tosun, siyaseti bıraktığını açıklayarak istifa etmişti.  Cumhurbaşkan Recep Tayip Erdoğan’ın davetlisi olarak Cumhur İttifakı Bodrum adayı olarak yeniden siyasete dönüş yaptı. Mehmet Tosun, belediyecilik konusunda deneyimli bir isim. Bodrum’un Konacık Belde Belediyesinde 10 yıl belediye başkanlığı yaptı. Harita Mühendisi olan Tosun, trafik ve kent alanında uzman birisi. Tosun’un bu deneyimi kendisine olan ilgiyi armış durumda. Özellikle Konacık Belediye başkanlığı dönemindeki alt yapı ve imar konularındaki başarıları tercih nedenleri arasında. Genel hatlarıyla Bodrum'un ulaşım ve trafik sorununun her geçen yıl içinden çıkılmaz hale geldiğini, musluklarından su akmadığını, imar, kanalizasyon ve arıtma sorunlarıyla boğuştuğunu söyleyen Tosun, başta yeni çevre yolu olmak üzere, kentin trafik sorununu tümüyle çözecek üç ayrı ulaşım projesini derhal hayata geçireceklerini belirtti.

 

Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, “Bu ekipte genel merkezin kontenjanı yok, benim kontenjanım yok. Sadece Bodrum kontenjanı var. Biz siyaseti meslek olarak yapmıyoruz. Bodrum’a hizmet edebilmek için 31 Mart tarihini iple çekiyoruz. Söz sizin, karar sizin, yetki sizin. Bize yetki ve sorumluluk vermeniz durumunda, dolu dolu beş yıl size hizmet edeceğiz.” İfade etti.

 

 


Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, tam bir deniz, doğa ve dağcılık tutkunu. Bodrum’da haftada üç gün bir grup arkadaşıyla birlikte trekking yapmayı alışkanlık haline getiren Tosun’un favori rotası Leleg Yolu… Bir zamanlar ticaret için kullanılan 2 bin 400 yıllık tarihi Leleg Yolu’nun Bodrum turizmine kazandırılmasının önemini her fırsatta dile getiren Mehmet Tosun, toplam 185 kilometre uzunluğundaki yolun Pedasa-Gebe Kilise güzergahını tercih ediyor. Bodrum’un doğal güzellikleri, kadim tarihi ve kültür zenginliğiyle doğa ve alternatif turizmin de başkenti olması gerektiğini söyleyen Tosun, “Özellikle pandemi döneminden sonra, insanların doğaya ilgisi daha da arttı. Bodrum’u yürüyerek keşfetmek müthiş bir ayrıcalık. Çünkü yarımadanın her bir noktası, kadim medeniyetlerin izlerini taşıyor. Bodrum’da trekking rotalarını dünyaya tanıtacağız” diyor.  Mehmet Tosun, “Asfaltın bittiği yerde başlayan” off road macerasını da hayatının önemli bir noktasına yerleştirmiş. Tosun, off-road merakını, yakın dostu olan ralli dünyasının “Jeep’lere fısıldayan adam” olarak tanıdığı Murat Taşlıdağ’ın başkanlığını yürüttüğü BODOF (Bodrum Off Road Kulübü) üyeleriyle paylaşıyor. İleri sürüş teknikleri hocası olan Murat Taşlıdağ, Mehmet Tosun’un ‘on numara’ bir off road sürücüsü olduğunu söylüyor. İki usta daha önce bataklıkta bile jeep performans testi yapmışMehmet Tosun, aynı zamanda amatör bir dağcı! Rize Kaçkarlar, Kayseri Erciyes Dağlarına ve son olarak da 2023 Ağustos ayında Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdi.

 

 


GENÇ VE DİNAMİK BİR İSİM 

 

 

Deneyimli bir isim karşında ise Türkiye’nin en genç belediye başkan adaylarından Tamer Mandalinci yarışıyor. Turizmin gözde merkezi Bodrum’a yeni bir heyecan, yeni bir hizmet anlayışı getirme hedefiyle göreve talip olduklarına vurgu yapan Mandalinci, oldukça heyecanlı.
Mandalinci, halkla iç içe, sorunlarını dinleyen ve çözüm için çaba gösteren çizgisiyle halkın kendisini bağrına bastığını kaydetti. Çocukluğunun sokaklarında geçtiği, birçok anı biriktirdiği Bodrum’a hizmet etmenin ve geleceğine imzasını atmanın kendisini heyecanlandırdığını, onurlandırdığını ifade eden Mandalinci, Bodrum’u sorunlardan kurtarmanın yanında turizm vizyonuna da yönelik önemli çalışmalarının olacağını, hizmete başlamak için 1 Nisan’ı iple çektiğini söyledi.

 

CHP’deki değişim süreciyle birlikte gençlerin önünün açıldığını dile getiren Mandalinci, şöyle devam etti:“Ülkemin, halkın dertleriyle dertlenen, onlara çözüm üretmeye çalışan bir yapım, gençliğimin getirdiği bitmeyen bir de enerjimiz var. Bunları birleştirerek, Atamızın gösterdiği yolda, Cumhuriyet’e ve ilkelerine sahip çıkarak halka, vatana hizmet etmek istiyorum. Halk gençlerin yanında olsun, güç versin. Bu güçle durmadan, yorulmadan hizmet edeceğiz. Bizim başarımızın, bizden sonra gelen birçok gencin de önünü açacağının farkındayız. Yeni bir heyecanla, herkesi kucaklayan, birleştiren, hizmet odaklı bir anlayışla çalışacağız.”

 

 

TEMİZ SİYASET VURGUSU

 

 

Bodrum’da kilit durumunda olan İYİ Parti’nin adayı ise iş dünyasının renkli simalarından olan Raşit Emir Süer.  Paket Taxi kuruyucusu ve Migros ortaklarından olan Raşit Emir Süer, aynı zamanda sosyal medyada bilinen bir yüz. Gençler arasında da çok sevilen Süer, ‘Bir adam geliyor’ mottosu ile temiz siyaset mesajı veriyor. Bu slogan halkta karşılık görmüş durumda. Miting yapmayı, kalabalık toplantı gerçekleştirmeyi ret eden Süer, daha çok halk arasında dolaşıyor ve saatlerce projelerini anlatıyor. Adaylık sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Raşit Emir Süer, Bodrum’un rant uğruna çözümsüz sorunlara doğru sürüklendiğini belirterek “Bugün, memleketime hizmet etme gayemi, başka bir boyuta taşımanın mutluluğu içerisindeyim.  Türkiye’nin gözbebeği, Muğla’nın incisi Bodrum’u hak ettiği yönetim anlayışına kavuşturmak için var gücümle çalışacağım. Bodrum’da başka bir belediyecilik anlayışının mümkün olduğunu tüm Türkiye’ye göstereceğim. Bodrumlunun rant uğruna çözümsüz sıkıntılara değil, huzur ve refaha layık olduğunu tüm Türkiye’ye göstereceğim. Söz veriyorum Bodrum’da duygu kazanacak, Bodrum İyi’ye kavuşacak.” Diyor. Temiz siyaset vurgusu yapan Raşit Emir Süer, “2024 yılı ahlaklı siyaset yılı olacak. Bunu biz parti olarak başaracağız. Biz doğruları ortaya koyacağız, yapılan yanlışları ifade edeceğiz. Doğruları söylemekten asla vazgeçmeyeceğiz. İnsanlar bu süreç sonunda kararını verip oy kullanacaklar. Ayrıca hizmet vermeyenlerin halkımızın yüzüne gülmelerine de anlam veremiyorum ve sinirleniyorum” ifadelerini kullanıyor.

 

DEM PARTİ BELİRLEYİCİ DURUMUNDA 

 

 

2019 yerel seçimlerinde CHP’ye destek veren ve aday çıkarmayan DEM Parti’de ise iki deneyimli isim aday olarak gösterildi. Mehmet Polat ve Zuhal Macit, önderliğinde seçime hazırlanan DEM Parti Bodrum’da beklediği ilgiyi görüyor. DEM Parti’nin alacağı oy hangi partinin de kazanacağına etki edecektir. DEM Parti, Bodrum’daki seçim çalışmalarında ekonomik olarak eşitsiz bir yarış içerisinde olduklarını ifade ediyor. Belediye Eş Başkan Adayı Zühal Macit bu yerel seçimin kendileri ve halk açısından önemine vurgu yaptı. Macit, “Bu seçim her ne kadar yerel de gözükse bizim için genel bir seçimden farkı yoktur, çünkü biz yerel politikaların halk ile buluşması gerektiğini savunuyoruz. İki tercih arasına sıkışmış bir irademiz söz konusu değildir, biz üçüncü yolu politika olarak önümüze koyuyoruz. Bu üçüncü yolda demokrasi hukuk ve kadın özgürlükçü bir politika ortaya koyacağız. Bu politikalarla beraber Bodrum ve Türk Halkı kazanacak.” Diyerek üçüncü yol vurgusu yapıyor.

 

Mehmet Polat ise kendilerine yoğun bir ilginin olduğunu dile getiriyor. Polat, “Demokratik esaslı bir politika ile yerelin özgürleşmesi adil kaynak dağılımı ve Bodrum'un sorunlarına katkı sağlayacak çalışmalar içerisindeyiz, alanda ciddi bir ilgi ve taleple karşılaşıyoruz, buradan net ifade etmek istiyorum ki biz kendi politikamız ile bu seçime gireceğiz ve asla herhangi bir adaya destek olmadık, olmayacağız. Bu seçime DEM Parti olarak sözümüzü sandıklarda söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

TİP İLK KEZ SEÇİME GİRİYOR 

 

 

 Bodrum’da ilk kez yerel seçimlere giren  Türkiye İşçi Partisi (TİP) Bodrum Belediye Başkan Adayı Özgül Tuzcu oldu. Halkın iki genel siyaset arasında sıkıştırılarak seçeneksiz bırakıldığını belirtiyor Özgül Tuzcu.  Tuzcu sözlerini şöyle tamamladı; “Bodrum’u, halkın merkezinde olduğu yenilikçi belediyecilik anlayışıyla tanıştıracak olan Türkiye İşçi Partisi; ilçenin su, yol, altyapı ve rant gibi kronikleşmiş sorunlarını, sürece ilgili sivil toplum kuruluşları, kurumlar, bilim insanları ve akademileri de dahil ederek bilimsel ve akılcı projelerle çözmeyi hedeflemektedir. Partinin adayı Bodrum’da ezberleri bozacak ve ilçenin yıllardır mahkum olduğu eski moda, ilkel ve yozlaşmış siyaset anlayışına son verecektir.” 

 

 

Bodrum’da bağımsız aday da bulunuyor. CHP’den aday adayı olan Volkan İlgüz, atama kararına tepki göstererek partisinden istifa etmişti. Bağımsız Bodrum Belediye Başkanı olan İlgüz’ün CHP seçmeninde karşılığı var. İlgüz’ün alacağı yüksek oy CHP’yi olumsuz olarak etkileyecek.
 Zafer Partisi’nin adayı Nihal Esin Gürsoy . Zafer Partisi’ne yönelik bir ilgi oluşmaya başladı son dönemlerde. Zafer Partisi’nin alacağı oy merak konusu olmaya başladı. Seküler bir seçmen kitlesi bulunan Bodrum’da  Hür Dava Partisi de aday çıkartı. Hür Dava Partisi adayı  Mehmet Nesim Kar olurken partinin Bodrum’da karşılığı yok. 
İşte aday listesi ise şöyle: 

 


Mehmet Tosun  – Cunhur İttifakı
Tamer Mandalinci – CHP
Raşit Emir Süer – İYİ Parti

Özgül Tuzcu – TİP

Muammed Arif Karaca – Saadet Partisi

Mahmut Ağsu – BTP

Cengizhan Sancar  – MYP

Nihal Esin Gürsoy – Zafer Partisi

Mehmet Billorer – Deva Partisi

Muhammet Abdullah Alpdündar –  YRP

Havane Yüksel – Millet Partisi
Şeref Bozkurt – Vatan Partisi
Ahmet Aksüt –  TKP
Gülşen Onursal  – DSP
Mehmet Nesim Kar – Hür Dava Partisi
Mehmet Polat – Dem Parti

Hediye Ezgi Alpoğuz – HKP

Volkan İlgüz – Bağımsız