• raşit emir süer
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 29 Nisan 2022 15:52

Bodrum'da denize beton döküp iskele yaptılar: Rezalet

Bodrum'da denize beton döküp iskele yaptılar: Rezalet
Bodrum'da yaz sezonun başlamasına sayılı günler kala kıyılarda kaçak ve izinsiz yapılar arttı. Bir otel denizi betonla doldurularak iskele yapıyor. İskele için belediyeden izin alınmadığı öğrenildi

Selçuk Arslan

voyage otel

 

BODRUM- Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve kıyı kanununun uygulanmasına dair yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler kapsamında Bodrum Belediye Başkanı Ahmet kendi iskelesini yıktırırken, öbür taraftan kaçak iskeleler yükseliyor. Yalıkavak Mahallesi 91. Sokakta bulunan ve geçtiğimiz yıl hizmete açılan MGallery The Bodrum Hotel'e ait yaklaşık 60 metre uzunluğunda iskele yapılıyor.

 

KAÇAK İSKELE YAPILIYOR

 

Halihazırda yarısı tamamlanmış durumda olan iskelenin kalıp çakma işlemleri sürüyor. O kısma beton mikserler yardımıyla beton dökülüyor. 

 

Otelin sahil düzenleme çalışmaları kapsamında kıyı kanunu da ihlal edilmiş durumda. Kıyı boyunca beton dökülmüş ve küçük duvar inşa edilmiş. Oysa kıyı kanuna göre, kıyı kenar çizgisinde herhangi bir yapı inşa etmek veya bir müdahalede bulunmak yasak.

 

Bodrum Belediyesi’nden alınan bilgilere göre firma iskele yapımı için izin almamış. Aynı işletme geçtiğimiz yıl da sahile borik asit döktüğü iddialarıyla gündeme gelmişti. Yapılan haberlerde sahil düzenleme sürecinde sahille beyaz görünüm vermek için borik asit döküldüğü iddia edilmiş ve firma iddiaları reddetmişti.

 

BETON İSKELE YASAK

 

MUÇEP Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, izinsiz iskeleye dair açıklamalarda bulundu. İskelenin mevzuatlara aykırılık teşkil ettiğini belirten Demir, " Bakın Bodrum'da kaçak iskelelere karşı yıkım başlatılmış durumda. Belediye başkanı bile kendi yasal iskelesini yıktırdı. 'Deniz kirlenmesin, vatandaşlar denize rahat girsin' diye çalışmalar yapılıyorken diğer taraftan böyle bir rezalet ile karşılaşıyoruz. Bu iskele mevzuata aykırıdır. Mevzuat kayalık yerlerde ancak iskeleye izin veriyor. Tabii izin verilen iskele içinde beton kullanımına onay verilmez. Bu beton dökme olayı deniz eko sistemine zarar veriyor. Ayrıca iskele kıyı kanuna da aykırıdır. Kıyı kanunu açık hükümleri vardır. bu iskele derhal yıkılmalıdır. Burada kamu yararı da söz konusu değildir. Gerekli girişimleri yapacağız" dedi.

 

 

ÖZEL İSKELELER YIKILMIŞTI

 

Öte yandan Bodrum’da Bodrum Belediyesi kaçak olarak yapılan ve özel tekneler tarafından kullanılan iskeleler için yıkım çalışması başlatmıştı. Belediye Yapı Kontrol Müdürlüğü, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 3621 sayılı kıyı kanunu ve kıyı kanununun uygulanmasına dair yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler kapsamında, sahillerde bulunan kaçak iskelelerin yıkımına başlanmıştı. Bu kapsamda Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yahşi sahilinde işletmesinin önündeki 2015 yılında gerekli izinleri alarak yaptırdığı iskelesini yıktırmıştı. Bu çalışmaya rağmen denize beton dökülerek yapılan iskele bölgedekilerin de tepkisini çekti.