• raşit emir süer
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 05 Mart 2021 12:40

BELEDİYEYİ ZARARA UĞRATMA SUÇLAMASINA YANIT: "ORTAYA ATILAN İDDİALARIN HİÇBİR TEMELİ YOKTUR"

 BELEDİYEYİ ZARARA UĞRATMA SUÇLAMASINA YANIT:
Muğla Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada “Yapılan haberler, ‘Ulaşımda Dönüşüm Projesi’ ve Transit Ulaşım Kongresi’nin içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi sahibi olunmadan yapılmıştır" ifadelerini kullandı

 

voyage otel

Haber Merkezi - CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile dönemin Ulaşım Daire Başkanı Hamdi Alper Kolukısa’nın 2015 yılında hayata geçirdiği "Ulaşımda Dönüşüm" Projesi’nin belediyeyi zarara uğrattığı iddialarına Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yanıt geldi. 

“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE BU UYGULAMA SÖZ KONUSUDUR” 

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan açıklamada “Son günlerde şoför esnafımıza 500-700 Milyon TL tutarında ücret iadesi yapılacağı şeklinde bir takım haberler kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ancak bu haberlerin hiçbir temeli olmayan ve bilgisizlikten kaynaklı şekilde kamuoyuyla paylaşıldığı düşünülmektedir. Bilindiği üzere 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için Belediye Meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya belediyeler yetkilidir. Belediye Meclisi kararı ile belirlenen gelir tarifeleri her yıl uygulanmaktadır. Türkiye’nin her yerinde farklı isimlerle de olsa bu tür ücretler alınmaktadır. Uygulanan tarifeye göre servis, toplu taşıma, taksi vb. ticari araçlardan çalışma izni, güzergâh izni, ruhsat, tahsis, devir, uygunluk, koltuk sayısı artırma gibi taşımacıların isteği üzerine araç tescil işlemlerini gerçekleştirebilmek için Belediye Meclisi kararı ile belirlenmiş bir ücret tahsil edilmektedir. Üstüne basarak belirtildiği gibi bu uygulama ülkemizin bütün belediyelerinde bulunmaktadır” denildi.

 

“ALINAN ÜCRETLERİN KANUNLA DÜZENLENMESİ KARARI ALINDI” 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması şu şekilde devam etti:“Son dönemde alınan bu ücretlere ilişkin Muğla Vergi Mahkemesine açılan davalar neticesinde mali yükümlülük anlamında getirilen sorumlulukların doğrudan kanunla düzenlenmesi gerektiği, alınan ücretlerin ilgili kanun kapsamında alınamayacağına hükmedilmiştir. Bu karar emsal niteliği taşırken karar kapsamında ücret iadeleri yapılmaya başlanmıştır. Siyasi parti ayrımı olmaksızın tüm belediyelerce halen alınmaya devam eden bu ücretlerin mevzuata uygun olarak tahsil edilmesi, kanunun boşluğundan faydalanarak kendisine kolay kazanç sağlama eğilimine giren kişilere fırsat verilmemesi, taşımacı esnafının bu anlamda mağdur edilmelerinin önüne geçilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri aracılığı ile teklif sunulmuş, Kanun düzeltme önerisi Meclis Komisyonunda görüşülmeye halen devam etmektedir.” 

“YAPILAN HABERLER PROJE İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLUNMADAN YAPILMIŞTIR” 

Büyükşehir Belediyesi, Ulaşımda Dönüşüm Projesi ile ortaya atılan iddialar ve yapılan haberlerle ilgili olarak ayrıca “Ayrıca 2016 yılında İstanbul’da düzenlenen Transist Ulaşım Kongresi’nde birincilik ödülü alan 'Ulaşımda Dönüşüm Projesi' şehir hayatını kolaylaştıran yenilikler içermesi, şehir ekonomisine katkı sağlaması, çevreyle dost bir ulaşım sistemi oluşturulmasına katkı sağlaması, ulusal ve uluslararası bazda yenilik içermesi, projenin yeni araştırma projeleri başlatma potansiyeli olması gibi kriterler göz önüne alınarak birincilik ödülü almıştır. Kongrede baz alınan konu başlıklarıyla ücret iadesinin uzaktan yakından ilgisi yoktur. Burada da yapılan haberlerin 'Ulaşımda dönüşüm projesi' ve Transit Ulaşım kongresinin içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi sahibi olunmadan yapıldığı düşünülmektedir. Muğla’nın büyükşehir statüsü kazandığı 2014 yılından bugüne kadar ticari plaka işlemlerine ilişkin toplam 19 Milyon 244 bin 721 TL gelir elde edilmiştir. Bu gelir de şoförlere geri ödenecektir” sözleriyle yanıt verdi. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararının ardından yapılacak bilgilendirme doğrultusunda şoför esnafının dilekçelerini iletmeleriyle birlikte ücretlerinin iade edileceği belirtildi.