• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 25 Temmuz 2023 21:01

Akbelen'de nöbet jandarma ablukasında sürüyor: 'ömrünü tamamlamış ağaçlar kesildi' savunması

Akbelen'de nöbet jandarma ablukasında sürüyor: 'ömrünü tamamlamış ağaçlar kesildi' savunması
Akbelen Ormanı’nda kömür madenine karşı zeytin ağaçlarını savunan İkizköylülerin nöbet alanına jandarma ve TOMA'ların girmesine karşın yöre halkının nöbeti sürüyor. Jandarma, 'ömrünü tamamlamış ağaçlar kesildi' savunmasını yaptı.

MUĞLA - Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı yöre halkı ve yaşam savunucuların nöbeti sürüyor.

voyage otel

 

Ormanın girişi ve çevresi jandarma tarafından ablukaya alındı. Ormanın içinde de jandarma nöbet tutuyor.

 

BEŞ AYRI GÜVENLİK NOKTASI OLUŞTURULDU

 

Jandarma ve polis Milas ve İkizköy arasında beş ayrı güvenlik noktası oluşturdu. Akbelen Ormanı'na gitmek isteyenler GBT taramasından geçirildi. Trafik akışı tek şeride düşürüldüğü için Ören yönüne doğru uzun kuyrukları oluştu. Aramalarla çevre illerden gelen destekçilerin ormana gidişi engellenmek istendi.

 

 

 

 

JANDARMA ORMANIN İÇİNDE NÖBET TUTUYOR

 

Akbelen Ormanı'nın girişi jandarma ekipleri tarafından kapatılırken, ormanın etrafı jandarma araçları tarafından çevrildi. Öğle saatlerinde nöbet alanına dört otobüs jandarma sevk edildi. Ormanın içerisinde de jandarma TOMA'larla nöbet tutmaya başladı

 

 

MANİLİ PROTESTO

 

Yöre halkı nöbet alanına "zeytinime, havama, suyuma dokunma", "termik santraller kapatılsın", "kömüre hayır", "Akbelen Ormanı'nı kestirmeyeceğiz" yazılı dövizler astı.

 

Köylü kadınlardan biri mani okuyarak ablukayı protesto etti:

 

"İçtim yudum yudum, sizlersiniz umudum. İki dünya bir olsa yine çamlardır umudum."

 

'20 BİNİN ÜZERİNDE ÇAM AĞACINI KATLETTİLER'

 

'Akbelen Ormanı'nı vermeyeceğiz' sloganı atan eylemcilerden biri, "İki gündür, cop, biber gazı, saldırı, fiziksel şiddet görüyoruz. Tabii ki sokmayacağız, alana girmelerine de izin vermeyeceğiz, rahat hareket ettirmeyeceğiz. Çünkü her bir dakikada bir ağaç kesiliyor. 20 binin üzerinde çam ağacını katlettiler. Alan allak bullak, savaş alanı gibi. Buradan rahat geçmelerine, rahat hareket etmelerine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

 

 

77 YAŞINDA ORMAN NÖBETİNDE

 

Artı Gerçek'e konuşan 77 yaşındaki bir kadın "Orman için geldik. Emek verdik, kestirmeyiz" dedi.

 

Bir başka kadın da "Çok üzgünüz. Bizi dinlemediler, ne kadar asker varsa yığdılar, bizi ormana geçirmediler. Bize yasak onlara serbestmiş. Böyle bir kanun var mı? Çok üzgünüz ama sonuna kadar da savaşacağız. Burada öleceğiz, gene de vermek istemiyoruz. Benim torunlarım burada, kızım burada. Kızım dert sahibi oldu. Niçin, çamları koruyor. Ama şimdi suçlu biz olduk. Vatanı korumak suç herhalde. Toprağımızı, havamızı, suyumuzu koruyoruz. Su olmadan yaşanır mı? Bir biz değil, cümle alem susuz kalır" diye konuştu.

 

Başka bir kadın da "Havamıza, suyumuza dokunmasınlar. Ağaçlarımızı vermek istemiyoruz" dedi.

 

DEVLET BİZE KARŞI ORANTISIZ GÜÇ KULLANIYOR'

 

Taci Erbaş, direnişe destek için Didim'den geldiğini belirterek "Köylülerin haklı davalarının yanında olmak için geldik. Kamuoyunun daha çok duyarlı olmasını bekliyordum. Bu ormanlar kolay yetişmiyor. Doğa hepimize lazım. Devletin kolluk kuvvetleri orantısız bir güç kullanıyor bize karşı. Sahip çıkmamız lazım. Bu hepimizin davası" diye konuştu.

 

BURAYI YOK ETMEK BÜYÜK SU SORUNLARINA NEDEN OLACAK'

 

Bodrum Kent Konseyi üyesi Güney Şirin de "Herkes hayata sahip çıkmalı. Burası sadece Akbelen çevresindeki köylülerin sorunu değil. Buradaki tüm canlıların, kurdun, kuşun yaşam alanı. Bunlara sahip çıkmaktan başka çaremiz yok. Burayı yok etmek çok büyük su sorunlarına neden olacak. Bir avuç kömür... En fazla 20 yıl çalışacak, 20 yıl sonra burada hayat olmayacak. Bu köylüler defalarca yerinden edilmiş, yine yerinden edilmeye çalışılıyor. Bir avuç sermayeye karşı birlikte baskı kuralım" dedi.

 

 

 

JANDARMADAN 'ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ AĞAÇLAR KESİLDİ' SAVUNMASI

 

Avukat Ali İhsan Bakır nöbet alanında yaptığı açıklamada, "Emniyet ve Jandarma Bölge Komutanı ile görüşme yaptık. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından mühürlenen, ömrünü tamamlamış ağaçların kesildiği belirtildi. Şu anda genel bir kesimin olmadığı söylendi. Mühürlenen ağaçların kesildiği ve kesimin tamamlandığı iletildi" dedi.

 

İKİKÖYLÜLER İKİ YILDIR NÖBETTE

 

İkizköy halkı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı 2021'den beri direniyor ve ormanda nöbet tutuyor.

 

Akbelen Ormanı’nı kömür sahası olarak kullanmak isteyen YK Enerji’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinlere karşı açılan davalarda pek çok kez yürütmeyi durdurma kararı alınmasında rağmen mahkeme kararları uygulanmadı.

 

DÜN 8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

 

Akbelen Ormanı’nda dün ağaç kesilmesine engel olmak isteyenlere jandarma biber gazıyla müdahale etti ve köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanları ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

 

 

Öte yandan İstanbul’dan direnişe destek için gelen ekip alana vardı. Başka illerden de destek için gelişler sürüyor.