• Nevavprestij
KÜLTÜR-SANAT Düzenleme Tarihi : 13 Temmuz 2020 12:33 Haber Girişi : 13 Temmuz 2020 12:37

Akay: Sanat, estetik bir ifade gücüdür

Akay: Sanat, estetik bir ifade gücüdür
Ressam Feruze Akay,  “Yumuşak fırça darbeleri, hareketli çizgiler ve renkler bir aradayken dünyevi her türlü problemden, maddeden uzaklaşıp, uçsuz bucaksız soyutluğa doğru diyardan diyara geziyorum” dedi. 

Haber merkezi - Corona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında faaliyetlerine ara veren sanat merkezleri ve sergiler, 1 Temmuz itibariyle kapılarını ziyaretçilere açtı.  Myndos Hotel otelde aralarında Feruze Akay, Ayşe Anıl, Özgür Kaptan, Şahika Önal’ın bulunduğu bir grup ressam tarafından düzenlenen ‘Yeniden kaldığımız yerden’adlı resim  sergisi de sanatseverleri salgına karşı alınan önlemler altında ağırlamaya başladı. Girişte ateşleri ölçülen ziyaretçiler, sosyal mesafeye uyarak eserleri inceledi. 17 Temmuza kadar açık olan sergi sanat severlerden tam not aldı. Girişte ateş ölçümleri yapılan ve maskesiz içeri alınmayan ziyaretiler,  sergide bulunan eserleri sosyal mesafe kurallarına uyarak inceledi. Yaklaşık 3 aydır sanatsal faaliyetlerden uzak kalan vatandaşlar, resimlerle özlem giderdi. 

voyage otel

 

Sergide dikkat çeken ressamlardan birisi resimlerinin yanı sıra  kimon çalışmalarıyla da bilenen Feruze Akay oldu.  Daha öncede 2018 - LA VİSİONE art Galeri İstanbul, 2018- NİŞART Galeri İstanbul ve  2018- ACCORSE Gallery Torino Venezia gibi karma sergilere katılan Ressam Akay başarılı çizimleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Duygusal refleksleri çizen Akay’ın katıldığı kişisel sergileri ise şöyle:  2018 Maji Luxury art gallery &event İstanbul, 2019 Bodrum Osmanlı tersane kişisel sergi, 2019 Nişart galeri karma sergisi Trafo Bodrum, 2019 La Visione galeri karma sergi İstanbul, 2020 Nişart galeri karma sergi Gümüşlük Bodrum”

 

 

“Ruhunuz ne kadar güçlüyse, ifadeniz de o kadar güçlüdür”

 

Resim ve sanat hakkında yaptığımız kısa söyleşide Feruze Akay önemli mesajlar verdi.  Soyut dışavurumcu bir bünyesinin olduğuna dikkat çeken Akay, “Bana göre sanat, estetik bir ifade gücüdür. Ruhunuz ne kadar güçlüyse, ifadeniz de o kadar güçlüdür. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz topluma daha güçlü mesajlar, daha estetik bir görünüm ve kendinizi daha iyi ifade etme şansını bulursunuz. Soyut dışavurumcu bir bünyem olduğu için bu iki sanatçı rehberim olmuştur. Nitelikli  bir eserin oluşması için öncelikle sanatçı kendini iyi tanımalıdır. Kişiliğini çok iyi sentezlemeli; pozitif değerleri geliştirmeli, negatif değerleri yok etmek adına sanatın kollarına yönelmelidir. Çünkü sanat; kişiliğin kurtuluşudur. Kimi zaman deli dolu ruh a bir dizgin, kimi zaman iyi izlenim yaratan heyecandır.. Tıpkı Mark Rothko ve Jackson Pollock gibi...”dedi.

 

“Spatula ile küçük çizgisel heyecanlar ekliyorum”

 

 Resim sanatının tarih boyunca insanlığa hizmet ettiğini belirten Akay,  “Yumuşak fırça darbeleri, hareketli çizgiler ve renkler bir aradayken dünyevi her türlü problemden, maddeden uzaklaşıp, uçsuz bucaksız soyutluğa doğru diyardan diyara geziyorum. Resim sanatı, tarih boyunca farklı amaçlarla yapılmış ve insanlığa hizmet etmiştir. Ben resim sanatını bir terapi, huzur ve heyecan veren bir eylem olarak görüyorum. Renklerin yüzeyde dans ederek karışması ruhumu rahatlatıyor. Sıcak ve soğuk tonları bir arada kullanmayı seviyorum. Boyayı yüzeye fırça ile sürüp zarif etkiler oluşturduktan sonra spatula ile küçük çizgisel heyecanlar ekliyorum.” Diye konuştu.

 

Resimleri kadar yaptığı giysi tasarımları da beğenilen Akay, boş zamanlarında çizdiği resimleri kumaşa aktararak bir marka yaratma çabası içinde. Tasarımları hakkında kısa bir bilgi veren Akay, “Tasarımlarım; sanatımı doğrudan ifade eden özel kıyafetlerdir. Ruhumu yansıttığım tablolar ise ; canlı ve soyut duyguları farklılaştıran eserlerdir. Onlar, büyüleyici iz bırakan anıları, gören gözlerin ötesinde ruhu ve sevgiyi de cezbeden duyguları akla getirir. Son zamanlarda, herkesi ve her şeyi sadece sanatçının hayalinde ki yaşamının kesintilerini gösteren çizgiler olarak değil, aynı zamanda sanatın kendini gösterdiği göze, ruha ve sevgiye hitap eden bir şans olarak görmeye başladım” ifadelerini kullandı.

 


Feruze Akay kimdir?


1981'de Özbekistan'da doğdu. 2000-2005 yılları arasında Kiev Ekonomi Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 2016 itibariyle başladığı Atatürk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler Bölümünü açıktan okumakta. Resim sanatına ilgisi çok küçük yaşlardan beridir devam etmekte. Rusya'da 1 buçuk sene eğitim aldı, yeteneğinin olduğunu farkettikçe, keşfederek kendini geliştirdi.