• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 07 Nisan 2022 15:17

“3 ay içinde döviz şoku” iddiası

“3 ay içinde döviz şoku” iddiası
Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye’ye 3 ayda 20 milyar dolar getirecek formülü açıkladı

Ekonomist Atilla Yeşilada, “Ekonomi nasıl kurtulur” formülünü anlattı. Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan Yeşilada, Türkiye’ye 3 ayda 20 milyar dolar getirecek formülü açıkladı.

voyage otel

 

Atilla Yeşildada, “Bağımsız Merkez Bankası, Kamu İhale Kanunu AB standardına çekmek ve HSK’dan Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı’nın Müsteşarı’nı göndermek” ile 20 milyar dolar geleceğini söyledi.


Yeşilada ayrıca Türkiye’de 3 ay içinde ikinci bir döviz şoku yaşanacağını belirtti. Atilla Yeşilada’nın Ruhat Mengi’ye verdiği röportajda ilgili kısım şöyle:

– “4-12 hafta içinde Aralık 2021 gibi bir döviz şoku daha yaşayacağız. Döviz depremi yazı beklemez” diye zaman veriyorsunuz. Bu en geç 3 ay içinde mi olacak? 

Benim şahsi hesabım; yılbaşından bu yana MB ısrarla reddetmesine rağmen 8 milyar dolardan fazla dolar satarak döviz kurunun yükselmesini engellemiş durumda. Bu da tabii yakında MB'nin cebindeki paranın biteceği anlamına gelir. Ben “Dövizde kriz ya da deprem olacak” derken -artık deprem, buhran, kıyamet hepsi aynı şey- iş buraya geliyor. Bugün MB dese ki “dolar çok yükseldi, bunun da tek çaresi ben gidip dolar satıp fiyatını düşüreceğim”, elinde 35 milyar dolar var, siz bunun ayda net 6 milyar dolarını ithalat için veriyorsunuz, bunun dışında vadesi gelen dış borçlar var, bunlardan da ayda 1-2 milyar dolar gidiyor ve son 2 haftadır da milletimiz ve daha çok şirketler yeniden döviz almaya başladı, o da ayda 3 milyar dolar civarında. Nereden baksanız kaba hesapla ayda 10 milyar dolar gidiyor ve gelen yok. Bir yandan da dövizi kontrol etmek için bozduruyorsunuz, o yüzden “bir ayda da bitebilir” diyorum, çok satıyorsa bir ay, az satıyorsa en fazla 3 ay dayanır. Merkez'in rezervi bitince teslim olacak. Teslim olacak ne demek; sermaye kontrolleri gelecek. Yani; “Türkiye'den artık dışarıya yatırım yapamazsınız” denir, halkın bankadaki döviz çekimi örneğin 10 bin dolarla sınırlandırılır. Bu da tabii Türkiye'de ekonomik bir depreme yol açacak, Türkiye'ye kimse kredi bile vermeyecek “Bizim de paramıza el koyarlar” diye ve oyun bitecek orada.