• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 15 Ocak 2022 12:47

Yüksek kiralar  Bodrum iş hayatını tehdit ediyor

Yüksek kiralar  Bodrum iş hayatını tehdit ediyor
Bodrum'da son dönemlerde yüz 200'leri artan kira fiyatları nedeniyle hizmet sekötüründe çalışanları zor günler bekliyor. Artıştan en çok etkilenen ise Bodrum iş dünyası oldu 

HABER MERKEZİ - Bodrum'da son dönemlerde kira fiyatları yüz 200'leri aşan artışalrı gördü.  İlçe genelinde 2+1 ve 3+1 konut kiraları 3 bin 500-4 bin TL’ye yükselirken, yeni konutlarda aylık kiralar 10 bin TL’yi buldu. Haö böyle olunca hizmet sektöründe çalışanlar ev bulamaz durumdalar. Yüksek kiralar nedeniyle başta kamu çalışanları olmak üzere hizmet sekötründe çalışanlar ilçeyi terk etmek zorunda kalıyorlar. 

voyage otel

Bu durumdan en çok etilenen de  Bodrum iş dünyası oldu. Çalışan bulmakta zorlanan  Bodrum iş dünyasını önümüzdeki dönemde zor günler bekliyor. 

 

Konuyu değerlendiren  Güney Ege Sanayi ve İş dünyası Federasyonu (GESİFED) Yönetim Kurulu ve Bodrum Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Engin Kaplan, kiralardaki artışın, çalışan bulmakta zorlanan sektörler için ciddi bir sorun oluşturmaya başladığına dikkat çekti. İki yıldır devam eden pandeminin Bodrum’a yaradığını söylemenin pembe bir tablo çizmek olduğunu ve var olan sorunların, oluşan tehlikelerin göz ardı edilmesine neden olduğunu belirten Kaplan, “Bu sorunu çözemezsek, Bodrum’da hem iktisadi, hem toplumsal anlamda önemli sorunların kapıda olduğunu görmemiz gerek” dedi.

 

“Bodrum, planlı ve organik büyümeli”

 

Ülkemizde her bölgede bir soruna dönüşen ev kiralarının Bodrum’daki durumunun diğer örneklerden farklı sebep ve sonuçları olduğuna dikkat çeken Engin Kaplan, Bodrum’un planlı ve düzenli büyümesini hep temenni ve talep ettiklerini, fakat kronik olarak plansız büyüme sorunu yaşayan Bodrum’un pandemi ile yeni bir furyaya maruz kaldığını sözlerine ekledi. Bodrum’un planlı, stratejisi olan bir kent olarak organik büyümesi gerektiğine değinen Kaplan, şunları dile getirdi: “Şu an ilçede tam bir kiralık ev krizi yaşanıyor. Pandemi ile birlikte ilçeye özellikle büyük şehirlerden beyaz yaka göçü ile ev kiraları yükseldi. Öyle bir noktaya geldi ki sıradan evlere 5-10-20 bin TL’lik aylık rakamlar söz konusu. Bunu, gelecekte ciddi sonuçları olabilecek bir krizin habercisi olarak görüyorum. Zira Bodrum’un kırılgan bir sezon yapısı var. Sezonlar kısa. Çok farklı sektörlerin ülke normallerinden farklı dinamikleri vardır.”

 

Dünya Gazetesi'ne konuşan  Kaplan, 12 ay açık olan ve sürekli istihdam yaratmak zorunda kalan firma ve işletmelerde bu şartlarda sürdürülebilir istihdamın giderek zorlaştığını vurguladı. Engin Kaplan, “İmkansız hale gelmesi de yakın. Çalışan ve ücretli kitle için ev kiraları karşılanamaz bir yüke dönüşmüş durumda. İşverenlerin ise maaş artışı ile bu yükü ortadan kaldırması matematiksel olarak imkansız görünüyor. Sözünü ettiğimiz şey asgari yaşam şartlarının sağlanması, çocuklarının okuyabilmesi, sağlıklı beslenip, temiz düzgün bir evde oturabilmeleri. Bu günümüzde Bodrum iş dünyasının en büyük sorunu” dedi.