• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 24 Mayıs 2021 11:15

Yeme-içme ve eğlence sektörü işletmecileri isyan etti

Yeme-içme ve eğlence sektörü işletmecileri isyan etti
Muğla’da pandemiden dolayı mekanlarının kapanmasıyla zor durumda kalan, yeme-içme ve eğlence sektörü temsilcileri, yetkililerin biran önce sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

Haber Merkezi - Muğla Turizm, Gastronomi, Yeme-İçme, Eğlence İşletmecileri Derneği (TURİDER) üyeleri, son alınan pandemi kararlarını protesto etti. Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen işletmeciler, ‘Cebimdeki son parayı, gelirken dolmuşa verdim’, ‘Mülk sahiplerine genelge’ dövizleri taşıdı.

voyage otel

 

Grup adına basın açıklamasında bulunan Muğla TURİDER Başkan Yardımcısı Atilla Serttaş, Türkiye’de yeme-içme ve eğlence sektöründe 10 milyon kişilik aile olduklarını söyledi. Serttaş, “Yeme-içme işletmelerinin ana bulaş kaynağı olduğu ile ilgili hiçbir bilimsel veri yok. Ancak sadece biz kapalıyız. Tüm batı ülkeleri tam kapanırken ve şuan her yer açılmışken sadece Türkiye’de bir tek bizim sektörümüz kapatıldı. Ülkenin yüzde 90’ı açık. Toplu ulaşım, fabrikalar, pazarlar, oteller, marketler, AVM’ler, havayolları ile kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken, bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır, kimi işletmeler ise 9 aydır kapalı. Aksine, devlet sadece bizi kapatıp hiçbir alacağından vazgeçmedi.Turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personelimiz aşı önceliği alamıyor” dedi.

 

Muğla TURİDER Başkan Yardımcısı Serttaş, ülke genelinde 70 bin işletmenin iflas ettiğini ileri sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü

“Yüzlerce işletmeci, çalışan, müzisyen intihar etti. Birikmişimizi kullandık, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağındayız. Ölüme terk edildik. Sektörde en çok istihdamı sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçisinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiç bir destek paketinden faydalanamadı. Yeter artık! Duyun sesimizi! İşyerlerimizi açın, personelimizi aşılayın ve bize destek verin. İşletmelerin kira sorununu çözün. 2021 yılı yapılandırma, kredi, SGK ve vergi ödemelerini 2022 yılına öteleyin. Bizim işletmelerimize de 2 yıl geri ödemesiz, faizsiz can suyu kredisi verin. Vatandaş için adalet haktır. Yönetici için adalet görevdir.”