• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 07 Ağustos 2021 13:11

Yanan orman arazileri için 3 formül!

Yanan orman arazileri için 3 formül!
Birçok ilde yanan ormanlar ile ilgili sosyal medyada ortaya atılan yanan bölgelere otel, villa yapılacak şeklindeki iddialara açıklık getirildi.

Birçok ilde yanan ormanlar ile ilgili sosyal medyada ortaya atılan yanan bölgelere otel, villa yapılacak şeklindeki iddialara açıklık getirildi.

voyage otel

Anayasaya göre yanan ormanların yerine tekrar orman yapılması gerektiğini belirten uzmanlar bu alanların kesinlikle imara açılamayacağını söyledi.

Bazı yanan yerlere otel, villa, turistik tesis ve evlerin yapıldığını belirten uzmanlar o alanların makilik olduğunu ve makilerin orman sınırları dışında kalan araziler olduğuna dikkat çekti.

Turizm Haber Merkezi'nin haberien göre, Ormanların yangın sonrası yenilenme tekniklerine ilişkin açıklamalarda bulununan Ankara Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, yöntemlerden birinin ağaçlandırma, diğerinin ise alanların kendi haline bırakılması olduğunu söyledi.

Yanan arazilerin kendi haline bırakmanın bir avantajı olduğunu belirten Tavşanoğlu ''Orası zaten binlerce yıldır yangına maruz kalan ve buna adapte olmuş bir ekosistem. Biyoçeşitliliği kaybetmeden ormanın ya da çalılığın kendi kendini yenilemesini sağlıyorsunuz.'' ifadelerini kullandı.

Orman Genel Müdürlüğü ise yanan alanların yeniden orman olması için doğal halinde bırakılması, tohum serpilmesi ve fidan dikilmesi şeklinde 3 farklı uygulamalarının yapıldığını bildirdi. Son zamanlarda özellikle yerleşim yerlerine yakın bölgelere, yerel halkın faydalanması maksadıyla ceviz, badem, zeytin, Antep fıstığı, ahlat, kuşburnu, keçiboynuzu gibi meyveli türlerin de dikildiği belirtildi.

15 Temmuz 2007’de Bodrum Güvercinlik mahallesinde 100 hektarlık Kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda yangın meydana gelmiş, yangın sonucunda 250 hektar orman alanı ile 30 hektara yakın tarım arazisi ve zeytinlik yok olmuştu.

Dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü ve eski AKP Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ''Ormanlık alanlar ve imar yerleri belli. Kesinlikle iddia ediyorum ki yanan yerler ne 2B kapsamında olacak ne de imara açılacak. Dışarıda söylenenlere itibar edilmesin. Yakın zamanda yanan yerleri temizleyeceğiz. Ekim ayında ilk yağmurlarla birlikte tohumlama ve fidan dikimi yaparak yeşillendireceğiz'' ifadelerini kullanmış, ancak bu ifadelere rağmen yanan arazinin bir bölümünde La Blanche Island isimli otel 2012’de, Titanic Deluxe Bodrum 2016’da, Lujo Bodrum Hotel 2018’de açılmıştı.